V celé vesnici totiž tento rok nebylo miminko, které by mohlo Ježíška v kolébce hrát.

„Letos tady zkrátka není žádné miminko. V minulých letech bylo vždycky místní," vyjádřila se Štěpánka Boháčková ze studnického občanského sdružení Pampeliška, které akci pořádalo.

Zmražené flétny

Živý betlém se ve Studnicích  na Boží hod vánoční odehrál už popáté. Zahrála si v něm asi čtyřicítka místních lidí. Mezi nimi například i třináctiletá Natálie Součková. „Hrajeme to každý rok, je to pořád stejné. Pořád hraji pastýře. I když letos jsme museli trénovat o něco víc, protože jsme přidali hraní na flétny, což bylo strašné, protože flétny nebyly rozmražené, tak byly rozladěné, jinak je to rutina," usmála se třináctiletá Natálie.

První roky hráli místní živý betlém v parku, rok od roku se ale betlém rozrůstal, a tak ho přemístili na o něco větší místo v blízkosti obecního úřadu. „Dříve jsme betlém hráli jen my z Pampelišky, ale přidávají se další a další, takže nám s organizací pomáhají i chlapi, dobrovolní hasiči," přiblížila Štěpánka Boháčková. Ta celý živý betlém letos poprvé moderovala. „Bylo to pro mě hrozné, mluvit do mikrofonu. Měla jsem obrovskou trému. Sešli jsme se asi dvakrát, abychom scény natrénovali. Scénář je plus minus stejný jako v předchozích letech. Dělala ho paní Jiřina Kašparová a my jsme ho převzali. Role zůstávají, jen se mění Ježíškové, Marie s Josefem a také pasáčci, protože ti nám odrůstají. To samé andělíčci, loni byl jeden, teď čtyři," spočítala Boháčková.

Živé ovce i oslík

Součástí živého betléma ve Vysokých Studnicích byla i zvířata. Nechyběli  živé ovce, kozy a také oslík. Jen velbloud, se kterým přišli tři králové, byl papírový. „Zvířata jsou jedné členky Pampelišky, která má takový velký zvěřinec, takže oslíka nebyl problém sehnat. Doufáme, že se třeba někdy podaří sehnat i toho živého velblouda," zasmála se jedna z organizátorek.

Na studnický betlém se den po Štědrém večeru přišla podívat i Dana Piklová, která ve Studnicích vyrůstala. „Přijela jsem na návštěvu za rodiči a ti mi o této akci pověděli, tak jsme vyrazili všichni společně. Myslím, že je to hezké, že místní pořád drží pohromadě a dokáží něco takového zorganizovat. Měli to moc pěkné. Navíc jsem pozdravila soustu známých, které bych jindy nepotkala," uzavřela Piklová.