A to díky Olze Štrejbarové, napadl ji totiž jedinečný projekt, který nazvala Ježíškova vnoučata. Oslovila domovy důchodců na Jihlavsku a na sociální síti Facebook pak sestavila seznam přání penzistů. Do projektu se mohl zapojit kdokoliv.

Ježíškova vnoučata si v seznamu mohla vybrat dárek, který pak konkrétnímu seniorovi koupili. Sama Štrejbarová nečekala, že o kupování dárků se strhne taková bitva. Jakmile se na facebookové skupině zveřejnil seznam, do deseti minut si ho vnoučata rozebrala. „Taky bychom rádi někomu splnili přání, ale v seznamu jsem žádné volné nenašla," ptala se po dárku koncem listopadu Hana Zeinertová na Facebooku.
Principem projektu je plnění přání osamělým seniorům, kteří už příbuzné nemají, nebo je příbuzní ze svého života vytěsnili.

Loni v listopadu Olga Štrejbarová zjistila, že osamělí senioři pod stromečkem nenachází žádné dárky. A nedostávají je ani od veřejnosti, jak je zvykem například v dětských domovech. „Přišlo mi to nespravedlivé, protože staří lidé, stejně jako děti, potřebují zájem a pozornost," myslí si redaktorka Českého rozhlasu Olga Štrejbarová.

A co si senioři přejí? Většinou tvrdí, že nic nepotřebují. „Připomínáme jim, že není nutné něco potřebovat, jde o to, co chtějí," dodala. A tak se objevují skromná přání a sny. Od knížek přes oblečení, předplatné časopisů nebo tabáku. Penzisté si přejí také zážitky. Jako například jízdu na Harleyi, výlet do jihlavské zoologické zahrady nebo do divadla. „Moc se těším, až pojedeme s babičkou ze Ždírce do Horáckého divadla. Přála si vidět divadlo. My víme, že pracovala v brněnském divadle ve vlásenkárně. Herci Horáckého divadla jí nabídli možnost si svou milovanou práci znovu tak zvaně osahat," prozradila Olga Štrejbarová.

Senioři projektem Ježíškova vnoučata často žijí, hodně o něm mluví. Pro letošní rok jsou už všechna přání splněna. Senioři si dárky rozbalí na Štědrý den. Letos se splní asi dvě stě přání, ale lidí, kteří chtějí věnovat dárek nebo zážitek, je aktuálně téměř 1 400. Další nová vnoučata budou potřebná až příští rok. Štrejbarová se totiž obává, že kdyby se do projektu v tuto chvíli zapojily i další domovy seniorů, nestihnou vnoučata dárky včas pod stromeček doručit.

ZUZANA RODOVÁ