VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

15.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Když nemám chuť na maso, tak si zajdu raději do vegetariánské restaurace. Přijde mi, že si tam s bezmasým jídlem vyhrají o hodně víc než jinde. Navíc věřím, že používají opravdu čerstvé suroviny. Nejradši chodím na saláty,“ vysvětlil důvod svých návštěv vegetariánských restaurací student Jiří Bejček.

Největší zastoupení takových restaurací má Jihlava, kde maso nenabízí hned na třech místech. V Třebíči a v Pelhřimově je konkurence mizivá. Najdete tam jen jedno místo pouze s vegetariánskou stravou. Pak jsou tu také restaurace jako C&H Food v Havlíčkově Brodě, které vedle masových jídel nabízí i početný výběr pro vegetariány.

Strávníků je hodně, nejen vegetariáni

Zájemců o jídla bez masa je dlouhodobě hodně, jejich počet podle majitelů neklesá. V loňském roce přibyla v Jihlavě třetí čistě vegetariánská restaurace a na počet zákazníků si nestěžuje. „Chodí k nám stále více lidí, zájem roste. Jsme noví a lidé se o nás postupem času dozvídají,“ řekla majitelka Bistra na tři tečky Simona Ryšavá.

Nejen vegetariáni navštěvují specializované restaurace. Strava bez masa láká i lidi, kteří jí všechno. V třebíčském podniku Lucky´s vege bistro tvoří vegetariáni odhadem pouze méně než deset procent zákazníků. Podle majitelky Soni Dvořákové hledají klienti poctivou kuchyni, kde si hlídají ingredience.

V Havlíčkově Brodě vloni nově otevřená restaurace C&H Food zařadila do svého menu hned od začátku rozsáhlou nabídku pro vegetariány. „Byl to náš záměr. Zařadili jsme tam i bezmasá jídla, protože po nich byla poptávka,“ sdělila provozní Veronika Hudečková. O kousek dál v Pelhřimově si však příliš strávníků cestu do zdravé restaurace Zahrada nenachází. „Otevřeno mám už přes tři roky a zájem není příliš velký,“ zmínila majitelka Ivana Eva Razimová.

Velká část restaurací s výhradně bezmasými jídly vsází na netradiční způsob servírování. Zákazníci, převážně ženy, kombinují několik částí různých jídel. „U nás lidé platí za váhu. Mohou si tak na talíř naložit ze třech plnohodnotných jídel to, co chtějí,“ seznámila s odlišností svého bistra Dvořáková.

Chtěli se najíst hlavně sami

K otevření vegetariánské restaurace mají majitelé různé důvody. Většina z nich jsou sami vegetariáni. „Šla jsem do toho, protože jsem se neměla v Třebíči kromě smaženého sýru s brambory kde najíst. Masu jsem se vyhýbala už od mala. Vegetariánkou jsem ale od té doby, co jsem otevřela bistro,“ svěřila se Dvořáková z Lucky´s vege bistro.

Spousta běžných restaurací zapomíná na alergiky. „Spousta zákazníků je alergických na různé věci. Já se snažím vařit pro ty, kteří nemohou lepek, a proto se těžko nají v normálních restauracích,“ vysvětlila Eva Razimová. 

Na jednom se všichni provozovatelé ale shodnou. Jde jim o kvalitu a čerstvost potravin. Základem vegetariánských jídel jsou zelenina a luštěniny. Vybírat je však z čeho. Třebíčské Lucky´s vege bistro nabízí široké spektrum světových kuchyní. Na jídelním lístku najdete indické, řecké, španělské nebo italské pokrmy. „Velkým favoritem zákazníků jsou lasagne snad na sto způsobů. Vaříme je každý týden. Zákazníci mají rádi všechny druhy,“ prozradila Dvořáková.

Do Bistra na tři tečky chodí lidé nejraději kromě obědů na dorty, sendviče nebo polévky. Zajímavostí je, že v Pelhřimově restaurace Zahrada přizpůsobuje výběr podle počasí. Jinak vaří v létě a jinak v zimě, protože některá jídla zahřívají a jiná naopak chladí.

Bezmasá strava je prospěšná, rizika však existují

Může člověk maso z jídelníčku úplně vyřadit? „U běžně dospělé generace větší příklon k bezmasým jídlům jednoznačně doporučuji. Jediné riziko vegetariánské stravy je, že ten jídelníček bude nedostatečně bohatý na bílkoviny a budou v něm převládat škroby a cukry. Člověk musí jíst pestře a potom má taková strava i léčebný efekt v podobě snížení cholesterolu,“ vysvětlil nutriční specialista Pavel Suchánek.

Bílkoviny z masa je důležité nahradit bílkovinami jinými, a to například z ořechů, luštěnin, kombinací semínek nebo sóji. Nahrazení masa pouze škrobem, tedy pečivem, brambory nebo těstovinami, může způsobit klesání svalové hmoty, kterou tvoří právě bílkoviny.

U dětí je situace jiná. „Vegetariánské stravování u dětí je velmi problematické, protože v takovém případě do toho musíte počítat s růstem a se specifickým požadavkem na vývoj orgánů, kostí a svalů. Nejen u dětí, ale u těhotných nebo kojících žen se vegetariánství nedoporučuje. Pokud není jiné cesty, tak opravdu je nutné spolupracovat se vzdělaným nutričním terapeutem,“ řekl Suchánek.

Autor: Redakce

15.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 20 000 Kč Ostatní pracovníci v sociálních službách v oblasti pobytové péče pracovník v sociálních službách. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Akreditovaný kurz pracovníka v sociálních službách., PP nejprve na půl roku, poté možno prodloužit dle dohody.. Pracoviště: Senior home, s.r.o., pracoviště telč, Štěpnická, č.p. 409, 588 56 Telč. Informace: Jana Knosová, +420 773 833 239. Výroba - Výroba Seřizovači 24 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Obsluha CNC frézky. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Obsluha CNC frézky. Vhodné i pro alergiky na obráběcí emulze. , Požadujeme:, -vyučen obráběč kovů, -znalost práce s technickou dokumentací, -znalost práce s měřidly. Pracoviště: Aki electronic, spol. s r.o. - pracoviště, 586 01 Jihlava 1. Informace: Renata Jarkovská, +420 603 112 948. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 14 000 Kč Řidiči vysokozdvižných vozíků Řidiči vysokozdvižných vozíků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: Manipulace se zbožím, zakládání do regálových systémů, práce se scannerem., Zajistíme školení na VZV., První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Jipocar obaly, s.r.o.- pracoviště, 588 11 Střítež u Jihlavy. Informace: Martina Gregarová, +420 567 575 193. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 21 000 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) KONTROLOR/KA - LÍTACÍ KONTROLA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , - samostatná kontrola vyrobených dílců dle kontrolní návodky. , Požadujeme: , - min. vyučení, základní znalost práce na PC, znalost čtení technické dokumentace podmínkou a základní znalost měření běžnými měřidly. Nástup dohodou., Váš životopis zašlete na: personalni@ttmetea.cz. Do předmětu zprávy uveďte: "KONTROLOR/KA LÍTACÍ - DECOLETA". Pracoviště: Decoleta, a.s., 586 01 Jihlava 1. Informace: Gita Neckařová, +420 567 113 133.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Senioři si užili příjemný slunečný den plný nejen sportovních aktivit.

Výhra v desetiboji seniorů zůstala doma

Ilustrační foto.

Muž se opil za bílého dne

Na Vysočině bylo bezmála o čtyři stupně tepleji

Vysočina - Na Vysočině bylo v srpnu bezmála o čtyři stupně tepleji, než je v tomto období běžné. Průměrná měsíční teplota vzduchu v kraji Vysočina byla 20,7 °C, což představuje odchylku +3,8 °C od normálu 1981-2010. Oznámili to meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Středeční ráno bylo na dálnici kritické

Vysočina – Tragická středa. Tak by se dal označit včerejší den. Jen mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní zemřeli dva lidé na dálnici.

Na náměstí se rozdávaly medaile

Jihlava - Zájem dětí o odpolední akci S Bílým kruhem do bezpečí byl značný. Soutěžilo se v rámci Jihlavského dne zdraví v úterý 18. září odpoledne.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT