Vypadá to, že jihlavská radnice a Svaz vodovodů a kanalizací Jihlava (SVAK) konečně našly společnou řeč. Včera se na radnici konalo jednání zástupců obou institucí, a tak se obyvatelům Jihlavy, tedy především těm, kterým v posledních dnech dráždil nos pach splašků vyvěrajících přímo na ulici, začalo blýskat na lepší časy. „Našli jsme společnou řeč a vytyčili jsme si záchytné body, vše by se mělo v nějaké rozumné době dokončit," řekl k setkání s městem předseda předsednictva SVAKu Jiří Vlach.

Podle města je výsledkem jednání zpřístupnění dokumentů k části kanalizace ke kontrole a následnému převzetí. Jde o více než jedno sto složek dokumentace k vodohospodářskému majetku v hodnotě asi 341 milionů korun. Kontrola a převzetí dokumentů jsou nezbytné pro předání majetku ze svazku zpět Jihlavě. „Nelze převzít kanalizaci bez dokumentace, to je jako auto bez technického průkazu. Do konce června jsou naši lidé schopni provést fyzickou kontrolu dokumentů a pak lze podepsat předávací protokol," uvedl ke schůzce zástupců svazku a města primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Dalším krokem bude kontrola dokumentů ke kanalizaci, která do svazku přešla v roce 1993 ze státu, a kanalizace, která byla vybudovaná na území města Jihlavy po vstupu města do svazku a vypořádání tohoto majetku mezi svazkem a městem. „Předpokládáme, že to je možné do konce července," dodal Vymazal.

Převzetí majetku je důležité pro Jihlavu, která tak bude moci čerpat dotaci 176 milionů korun na rekonstrukci páteřních kanalizačních stok, na kterých závisí další stavební rozvoj města. „Svazek učiní všechny kroky k tomu, aby neudělal problém v získávání dotací, a budeme napomáhat k tomu, aby se vše podařilo," ujistil Vlach.

Zbývá dohoda na finančním vypořádání dalšího nedělitelného majetku, tedy úpravny vody, přivaděčů vody do jiných obcí, trafostanic a podobně.

Jihlava vystoupila ze SVAKu Jihlavsko k 31. prosinci 2012, podle stanov svazku i rozhodnutí valné hromady měl být majetek vypořádán do jednoho měsíce od vystoupení, tedy do 31. ledna 2013.