Ta poslední je z roku 2020. Pak přišel covid následovaný ekonomickou krizí. Petr Vološčuk přitom Radniční restauraci převzal na podzim v roce 2019. Přes tři roky se snažil bojovat s nepřízní osudu. Nepodařilo se.

Na zastávce městské hromadné dopravy čeká Ondřej Kubík. Jeho pohled míří k zavřené restauraci. „Chodil jsem tam nepravidelně, naposledy loni na podzim a bylo znát, že úroveň šla dolů,“ hodnotí. Svoji odpověď však dál rozvede. „Jídlo už nebylo tak skvělé jako dříve, ale špatné to nebylo, to ne. Jen mě zklamalo, jak servírka dobu ignorovala, že jsem přišel a rád bych si objednal,“ dodal Kubík.

Nedaleko od Radniční restaurace stojí Hotel Gustav Mahler. Ten loni začátkem roku změnil majitele. Od podzimu je zavřený, a to včetně restaurace. Některé informace pak hovoří o tom, že za měsíc půjde do dražby s vyvolávací cenou přes pětapadesát milionů korun.

Mezi oběma dříve vyhlášenými jihlavskými podniky je hospoda a bar Guesto. Jelikož je doba oběda, vyberu si z denního menu. Jídlo servírka přinese v podstatě hned, porce jsou chutné a velké. „Zákazníci, kteří sem chodí každý den, poznají, jestli se vaří z polotovarů, nebo jestli děláme z domácích surovin. Zeleninu si škrábeme, třeba i knedlíky děláme sami,“ vysvětluje provozovatelka restaurace Renáta Zemanová. Poukazuje přitom na důležitost kvalitních kolegů. „Sama bych ale nic nezvládla, mám kolem sebe silný personál,“ dodává.

Poprali se s covidem, zvládnou prý všechno

Konec vyhlášených restaurací v okolí prý v Guestu nijak zvlášť nepocítili. „Drží se nám stálá klientela. Po konci Radniční restaurace byl nárůst našich hostů jen nepatrný,“ hodnotí provozovatelka Guesta. A jinak tomu nebylo ani na podzim, kdy došlo k uzavření Hotelu Gustav Mahler. „Bylo to naopak, lidé z hotelu chodili na jídlo k nám,“ usměje se Renáta Zemanová se slovy, že když Guesto přežilo covid, tak už přežije snad všechno.

Hojně navštěvovanou restaurací na náměstí jsou nyní zřejmě Tři knížata sídlící téměř naproti Radniční restauraci. Ostatně tam často chodí obědvat například vedení Jihlavy či další významné osobnosti z města. Přes oběd je tam pořádný frmol. Odpovědět na otázku, proč je nyní kromě neděle zavřeno i v pondělí, ale nikdo z personálu nechce.

Skončila také restaurace LaOliva, která si po covidovém období přidala do názvu výmluvné slovo Restart. Nyní tam je podnik U Dvou Přátel, který začal fungovat přesně před týdnem, prvního února. „Každým dnem je návštěvnost lepší a lepší. Dneska nám nezbylo vůbec žádné jídlo,“ říká hodinu po poledni majitel a šéfkuchař Jakub Tomečka. I když podniká poprvé, v oboru není nováčkem. Kuchařem je od svých osmnácti let.

Přímo se vnucuje otázka, jestli nebylo velkým riskem začít podnikat v gastronomii zrovna nyní, kdy zavedené podniky bojují o přežití. „Kdo neriskuje, nic nemá. Už dlouho jsem chtěl hospodu, tak jsem do toho šel,“ odpovídá Tomečka s tím, že sází na kvalitní jídlo přes poledne a večer na dobré pivo s něčím k zakousnutí.