Vila se zahradou postavená v letech 1925 až 1926 podle plánů jihlavského stavitele Emanuela Langa se nachází v historicky zajímavém prostředí těsně za hranicí městského jádra. „Společně s pozemkem poskytuje hodnotné svědectví o stavebním a společenském vývoji posledních sta let, a to při vysokém stupni dochování původních prvků z 20. a 30. let minulého století,“ uvedla Marie Fuňáková z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Podle památkářů je rozměrná stavba s pomocí netypického tvaru střechy, vysokých rizalitů a různorodých výšek korunní římsy vhodně zakomponována do svažitého terénu a do prostředí někdejšího jihlavského předměstí. Architektura domu se vyznačuje četnými a velmi dobře dochovanými dobovými prvky, jako jsou například typická okna, dveře, mříže, schodiště, vitráž či táflování.

Ilustrační foto
Bunda za 110 tisíc: na Jihlavsku operovala buňka internetových podvodníků

Rodinný dům si nechal podle plánů jihlavského stavitele Emanuela Langa vystavět jihlavský lékárník Richard Inderka. V roce 1932 od něj dům koupil jihlavský továrník Hans Seidner, který se stavbu chystal upravit. Práce však nebyly úplně dokončeny, jelikož se Seidnerova rodina odstěhovala a později emigrovala do zahraničí.

Hodnotný dům ve Fibichově ulici byl postaven jako rodinné sídlo a svou původní funkci si udržel do konce 30. let minulého století. Následně byl pronajímán a po roce 1948 sloužil potřebám kojeneckého ústavu. Od devadesátých let jej užívala Česká správa sociálního zabezpečení.