„Odbor dopravy má v rozpočtu na letošní rok přidělenou částku na údržbu a opravy silnic ve výši 25 milionů korun. V částce jsou zahrnuty ale i náklady na zimní údržbu silnic, která spolkne podstatnou část z této sumy, a jednu až dvě velkoplošné rekonstrukce vozovek,“ upřesnil Karel Trojan z městského odboru dopravy.

Čím mrazivější je zima, tím se dělají větší výtluky na silnici. Poruchy ve vozovce se vytvářejí kvůli takzvanému cyklování, kdy dojde k zatečení vody do trhlin v asfaltu, která zmrzne a poté rozmrzá, což trhá vozovku. Dílo zkázy poté dokončí projíždějící vozidla.

Opravy vozovek pro město zajišťují pracovníci Služeb města Jihlavy. Loni se osvědčila nová technologie pomocí infračervených nahřívačů s následným doplněním asfaltu, která se použila například v ulicích Kainarova nebo Resslova. „Výhodou je hlavně vyšší životnost vysprávky, proto hodláme tuto metodu letos znovu využít,“ doplnil Karel Trojan.

Mimořádně velké výtluky se ale musí opravit ihned, nehledě na zimu. „K těmto úpravám se používá takzvaná studená asfaltová směs, ta má ale nízkou životnost. Nyní prověřujeme možnost, zda by bylo i teď v zimě možné využít zmíněné technologie infračerveného zahřívání,“ doplnil Trojan.

Okříšky zatěžuje kamionová doprava. Městysem projíždějí auta do průmyslové zóny u Přibyslavic a Nové Vsi.
Petrovice chtějí od kraje zaplatit pozemky, dle hejtmana kverulují