Jisté je jedno, podle těsné většiny členů jihlavského zastupitelstva funguje Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) velmi špatně. Ze strany jihlavských politiků šlo ale také o taktiku.

Město se totiž nerozhodlo ukončit členství ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko rázně, ze skupiny 32 měst a obcí vystoupí až k 1. lednu 2011.
Paradoxně tedy až v příštím volebním období, kdy může (ale také nemusí) na radnici vládnout jiné vedení. Tak ale na druhou stranu nebudou asi ohroženy dotace z bohatých evropských fondů.

V čem je vlastně problém? „Svazek, kde je Jihlava zastoupena například společně s obcemi typu Bílého Kámene, dávno ztratil smysl. Pokud v něm zůstaneme, nebudeme se chovat jako dobří hospodáři,“ prohlásil primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS).

„Ta problematika je velice složitá. Když ale ve městě máte 25 kilometrů kanalizace, která nemá žádného vlastníka a o které nikdo neví, v jakém je stavu, to je špatně,“ podpořil primátora jeho stranický kolega, radní Erich Janderka.

„Těch 25 kilometrů, to je rekord. Žďár má dva kilometry kanalizace neznámého vlastníka, Třebíč 400 metrů,“ doplnil Janderka.
Ještě dodal, že oprava metru kanalizace přichází tak na 10 až 15 tisíc korun. Při vynásobení počtem 25 kilometrů vychází tedy suma 250 milionů korun. „Z toho je zřejmé, co nás v Jihlavě může čekat. Svazek nechtěl tuto kanalizaci převzít,“ poznamenal radní Janderka.

Náměstek primátora Josef Kodet (KDU–ČSL) reagoval jako zástupce města ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Působí tam jako první místopředseda předsednictva. Uvedl, že takové velké problémy v organizaci nejsou.

„Těch 25 kilometrů kanalizace bez vlastníka, to bych chtěl vidět, aby mi to někdo ukázal,“ řekl Josef Kodet.
„Iniciativa řešit problematiku kanalizace neznámého vlastníka vzešla ze strany svazu. V roce 2004 byla učiněna dohoda o postupu řešení. Nečinností radničního odboru správy realit k naplnění této dohody ovšem nedošlo,“ reagoval i předseda předsednictva Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko Jiří Vlach.

Zde je jeden z hlavních problémů. Svaz chce, aby bezejmennou kanalizaci převzalo a opravilo město a pak ji předalo klidně zpět.
To se vedoucím představitelům Jihlavy nelíbí. Aby se za městské peníze opravovalo a SVAK potom jen vybíral vodné a stočné.

Více si můžete přečíst ve čtvrtečním vydání Jihlavského deníku.