Dva miliony přitom půjdou na bankovní účet, který byl speciálně zřízen pro nákup obranného materiálu pro ukrajinskou armádu a domobranu. S tím zastupitelé vesměs souhlasili. „Mnoho peněz směřuje na humanitární pomoc, ale když je někdo napadený, musí mít možnost se bránit,“ uvedl Marek Hovorka. Silvie Čermáková pak jen doplnila, že díky podpoře obrany Ukrajiny se může podařit zkrátit dobu války a tedy i potřebnosti humanitární pomoci.

Milion pak krajské město Vysočiny pošle partnerskému městu Užhorod. Město na hranici se Slovenskem částku využije na humanitární účely.

Bývalý Dům dětí a mládeže v Brněnské ulici byl od roku 2016 opuštěný, pár měsíců zpět fungoval jako ubytovna pro bezdomovce s koronavirem a nyní je z něj Ukrajinský dům.
VIDEO: Ukrajinský dům v Jihlavě je připravený, může ubytovat první uprchlíky

Radnice v rámci pomoci Ukrajině připomněla, že je nově otevřený Ukrajinský dům, kde je možné přechodně ubytovat zhruba třicet lidí. „Připraveno je pro ně několik pokojů s postelemi, stoly, nechybí tam ani společná kuchyň, sociální zázemí nebo herna pro děti,“ vyjmenoval mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Město ale už slýchá i kritiku za svojí činnost. „Je to jako na začátku covidu, kdy jsme šili roušky a pak se z některých z nás stali odmítači očkování,“ vzpomněla primátorka Karolína Koubová. „Pojďme pomáhat. Myslím, že je to fajn koníček pro celou společnost. Když se naučíme si pomáhat, tak nám bude lépe,“ vyzvala.