„Končíme, mělo to tady být jenom přestupně do června tohoto roku a od srpna už na Masarykově náměstí, a jak to vypadá, tak přesun nakonec nebude. Chystáme se někam jinam, třeba do Třebíče, nebo Telče,“ konstatoval zklamaný prodavač Miroslav Hlávka.

Na to reaguje mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. „Rada schválila přesun tržiště v roce 2009, ale my máme pořád nájemní smlouvu na nynější tržnici až do konce roku 2010 a tento termín dodržíme. Počítáme tedy s přesunem po tomto období. Zatím se ale neuvažuje o realizaci a o začátku stavění.“

Projekt je hotový, stavět se ale nebude

Město oslovilo šest ateliérů, aby se pokusily zpracovat své návrhy na budoucí podobu náměstí. Architekt David Beke vytvořil svoji představu přestavby tržnice. Jeho projekt byl nakonec uznán jako nejlepší, ale nevešel se do rozpočtu peněz města, a stavět se proto zatím nebude.

„Bylo by potřeba kolem 13 milionů a já pochybuji, že Jihlava najde nějakého investora do roku 2010,“ řekl Beke.

Dále se domnívá, že město by peníze mělo, kdyby nerozdělovalo finance tak nerozvážně. „Chtěl bych se dočkat doby, kdy půjdu po jihlavském chodníku, aniž bych si po pěti metrech zlomil nohu. Mělo by se spíše investovat do občanských potřeb a věcí sloužících více lidem, a ne do zimních stadiónů pro pár fandů,“ doplnil Beke.

Jana Georgievová