Radnice však zatím nechce prozradit, u které cyklostezky přístroj stojí. „Jelikož se jedná o poměrně nákladné zařízení, nerad bych uváděl konkrétní lokalitu, kde sčítač zrovna aktuálně pracuje. Především z důvodů obav z možných útoků vandalů," řekl cyklokoordinátor Jihlavy Pavel Šťastný.

Od získaných dat si radnice slibuje, že bude moci lépe reagovat na požadavky lidí, kteří se po cyklostezkách pohybují, a zajistí tak lepší plánovaní rozvoje sítě v Jihlavě. Mobilní znamená, že zařízení je možné přemísťovat podle potřeby na území města.  „Budeme moci porovnávat a sledovat tendence vývoje pěší a cyklistické dopravy na vybraných cyklostezkách a komunikacích. Porovnání budeme moci provádět meziročně a budeme také schopni porovnávat data s ostatními městy," informoval Šťastný.

První čísla, která mobilní sčítač zaznamenal, by mohla být známá už v nejbližší době. „Vzhledem k tomu, že stále ještě probíhá zkušební provoz a naměřená data vyhodnocujeme a porovnáváme s doplňkovým měřením, nebudeme zatím zveřejňovat žádná konkrétní čísla. V nejbližší době už ale bude zařízení vyladěno natolik, že budeme schopni první čísla zveřejnit," uzavřel cyklokoordinátor.