Cena vodného vzroste o 2,14 koruny, stočného o 3,35 koruny. Procentuálně jde zhruba o výši inflace, což uznali i opoziční zastupitelé. „Voda v Jihlavě bude i tak o deset korun levnější než v obcích, jejichž síť provozuje SVAK,“ řekl pro srovnání šéf Služeb města Jihlavy Josef Eder. Jihlavská radnice dodávala, že například Třebíč má cenu stanovenou na 108,72 koruny a Žďár nad Sázavou na 103,10 koruny.

Za zdražením stojí několik faktorů. Zvýšila se cena pachtovného za vodohospodářskou infrastrukturu, drahá je i voda z hosovské úpravny a rostou ceny energií. Město je také povinné navyšovat stočné. Kromě toho je důvodem k navýšení cen vodného a stočného také současný stav vodohospodářské infrastruktury, která vyžaduje investice.

Ilustrační fotografie.
Třebíč, Jihlava i Bystřice: policisté odhalili několik zlodějů napříč Vysočinou

Primátorka Karolína Koubová připomněla, že oprava a obnova „trubek“ dlouho stagnovala kvůli soudním sporům o vlastnictví. „Teprve po převzetí infrastruktury počátkem ledna letošního roku jsme zjistili její skutečný stav. Abychom vůbec mohli čerpat dotace a začít s její obnovou, tak bohužel musíme vodné a stočné navýšit,“ vysvětlila.

Opoziční Ladislav Vejmělek chtěl tvrdá data týkající se stavu infrastruktury, konkrétní čísla prý zastupitelé ještě jednou dostanou. „Začínáme u silnic a chodníků, které jsou v nejhorším stavu jak na povrchu, tak pod ním. Zohledňujeme, kde je největší připravenost projektové dokumentace. Už se opravuje,“ ujistila kolegy primátorka.

Ilustrační foto.
Surový útok v Jihlavě: mlátil muže pěstí do hlavy, zraněný skončil v nemocnici

Opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora Radek Popelka však v upozornil, že cena vody měla být dle informací z pracovního semináře na úrovni 118 korun. Je tedy výrazně kompenzována městem. „Je to částka na vnitřní dluh a jednou ji naši občané budou muset zaplatit,“ varoval.

V souvislosti s cenami vody se zastupitelé opět přeli, zdali bylo správné ukončit memorandem letité soudní spory, které vedlo město a SVAK. Koaliční zastupitelé trvají na svém, že dohoda byla nutnost, opozice v čele s Jaromírem Kalinou dodnes tvrdí, že šlo o chybu.

Vyšší cenu vody nakonec přijalo třiadvacet zastupitelů z pětatřiceti přítomných. Jak však na jednání zaznělo, cena v dalších letech pravděpodobně dále poroste.