Uvolněný radní pro sociální oblast Daniel Škarka (Fórum Jihlava) vysvětlil, že dobrovolníci z celé republiky nejprve v krajském městě Vysočiny posbírají data týkající se osob v bytové nouzi. Respondenti se pak rozdělí na skupiny, a z nich se následně bude losovat.

Byty totiž nejsou všechny stejné. Dva ještě prochází rekonstrukcí a u jednoho z nich není jisté, zdali se vše stihne. „Máme 11 bytů, které jsou rozděleny do kategorií podle velikosti a počtu pokojů. My je pak rozdělíme do skupin podle domácností. Je tam jeden nebo dva byty pro jednotlivce, zbytek je pro rodiny nebo matky samoživitelky s dětmi,“ vyjmenoval radní.

Velký Pařezitý rybník, 7. listopadu 2019.
Rekonstrukce Pařezáku, o které lidé tolik diskutovali, oficiálně skončila

A do bytů se budou osoby v bytové nouzi stěhovat už brzy. „První domácnost by měla být zabydlená na začátku ledna příštího roku. Pět domácností předpokládáme v únoru a dalších pět v březnu. Do dubna bychom měli mít zabydlené všechny byty,“ odhadl Škarka.

Ambice jsou přitom daleko větší, podle magistrátu lze zcela vymýtit bezdomovectví v krajském městě Vysočiny, ale je nutné mít dostatek bytů. „Když máme deset bytů, je to kapka v moři, ale když se dostaneme na sto bytů, je to hranice, aby to už bylo znát v rámci města,“ prohlásil radní.

Primátorka slíbila, že se bude o krajinu starat.
OBRAZEM: Primátorku navštívili čerti. Kvůli radioaktivnímu odpadu

Jan Milota z Platformy pro sociální bydlení odhadl, že na území Jihlavy je zhruba 150 jednotlivců bez domova. Nejčastěji využívají noclehárny, někteří ale spí i venku. K tomu je ještě padesát až sedmdesát domácností s dětmi, které pobývají v azylových domech nebo v komerčních ubytovnách. „Domácnosti chceme přesně sečíst, aby město mohlo nastavit strategie, jak bezdomovectví ukončovat ve střednědobém horizontu,“ prozradil nejbližší scénář Milota.

Uvědomuje si, že na území města již fungují jiné služby pomáhající lidem v bytové nouzi, projekt Housing First jim nechce konkurovat, cílem je doplnit je, například i formou prevence. „Musíme působit také tam, kde lidé o bydlení přicházejí, nejčastěji jde o seniory nebo rodiče samoživitelé,“ řekl Milota.