Za den přijela zhruba padesátka lidí, lidé z nichy vykládali celé krabice darů. „Máme oblečení, deky, hodně jídla, léky, injekční stříkačky, plínky a výživu pro děti, Tesco nám dalo lékárničky a vyhradilo dobré místo na parkování, za což moc děkujeme. Máme v podstatě všechno, co je v nouze potřeba,“ informuje sympatická mladá dívka, která však nechce uvést jméno. „Pro to to neděláme,“ přikyvuje vedle ní stojící kolega.

Jedná se o soukromou iniciativu několika jednotlivců, trojice stojící na parkovišti se v pondělí ráno viděla poprvé v životě. Odpoledne přitom už působí jako staří známí. „Zítra odjíždí tyto dvě dodávky a tři auta z Pelhřimova, jedeme všichni pospolu na ukrajinské hranice,“ dodává dívka.

Někteří Jihlavané dávají jasně najevo, že stojí při válkou těžce zkoušené Ukrajině.
Protesty v Jihlavě: rudoarmějci pod ukrajinskou vlajkou, podívejte se

Za volantem jednoho z aut bude Roman Mutl, který dříve na Ukrajinu jezdil. Doufá, že se mu podaří auto využít i na zpáteční cestu a odvézt z válečné oblasti jednu nebo dvě rodiny.

Velká sbírka přitom na parkovišti proběhla již v sobotu. „Sebrali jsme doma pár nevyužitých dek a jeli tam s tím, že se ještě zeptáme, co by se jim nejvíce hodilo. Pán mi přeposlal seznam s nejžádanějšími věcmi a dodal, že nejvíce by se hodily různě zdravotnické potřeby. Jeli jsme tedy do lékárny v nemocnici a nakoupili různé sterilní obvazy a léky proti bolesti,“ popisuje Lukáš Dvořák, který se s manželkou také zapojil.

„S nakoupenými věcmi jsme se vrátili právě včas, protože už se chystali na odjezd. Překvapilo nás, kolik lidí se tam sešlo a jaké množství věcí darovali. Je hezké vidět, že v těžkých chvílích si opravdu umíme pomáhat a soucítit,“ vyzvdihuje.

Zatímco sbírku u supermarketu snad ani nejde přehlédnout, ne vždy je to tak snadné. Najít například tu na Vysoké škole polytechnické je tak trochu labyrint. Na jeho konci je místnost, kde nikdo není, jen stůl s potravinami a drogerií, opodál pak stojí menší stolek s dvojjazyčnou hrou a omalovánkami pro děti.

Právě jihlavská polytechnika přitom byla první, kdo kontaktoval Potravinovou banku Vysočina a zorganizoval sbírku. První studenti a zaměstnanci tam v pondělí přinášeli tašky s potravinami a drogerií ještě dříve, než byly na stolech ubrusy. Sběrné místo tam bude až do odvolání, vždy od pondělí do soboty od šesti ráno do osmi večer.