A je to tu zase. Zápach připomínající močůvku, šířící se Jihlavou nejspíše z polí za obchodním domem Tesco. Jihlavané ho v posledních dnech cítili po celém městě, například na jihlavském Masarykově náměstí, na největším jihlavském sídlišti Březinky nebo také na Slunci a Dolině.

„Je to síla. Dá mi to pěknou facku, když vyjdu z domu. Neříkám, jeden den se to dá snést, ale u nás už to cítím tak tři dny. Je to nepříjemné, větrání nepřipadá v úvahu," vyjádřila se Karolína Navrátilová, která bydlí na Březinkách.

Diskuse ohledně zápachu v Jihlavě se v těchto dnech objevila také na sociální síti Facebook. „Je to bio, a to je přeci zdravé," zavtipkoval Jan Boris Zoubek.

Ani právní oddělení ani odbor životního prostředí jihlavského magistrátu však v posledních dnech neeviduje stížnosti na zápach z močůvky nebo digestátu. „Pokud by se stížnost v tomto smyslu objevila, zřejmě by se předávala zemědělskému ústavu. Neoficiální informace o problémech se zápachem jsme ale zaznamenali," vyjádřil se mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Stejný pach se Jihlavou táhl už jednou, a to na začátku srpna. Tehdy magistrát o situaci informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Vladimír Mitas z oddělení kontroly zemědělských vstupů byl tehdy zkontrolovat pole za supermarketem Tesco, odkud se zápach šířil. Tehdy zemědělci nepochybili. „Na počátku srpna materiál pocházel z bioplynové stanice ze Sasova, to je v podstatě ekologický digestát. Teď se nikdo neozval, ale je to pořád stejné. Zemědělský podnik potřebuje na pole dát organické hnojivo, jinak dojde k poklesu úrodnosti," řekl Mitas.

Hlavní problém je podle něj v tom, že je letos sucho. „Za normálního režimu, kdy tam bude dostatek vláhy, si bakterie poradí. Platná legislativa říká, že pokud zemědělský podnik hnojivo zapraví do čtyřiadvaceti hodin, někdy je to prodlouženo do osmačtyřiceti hodin, je to bráno tak, že puch odstranil, i když to tak v reálu není," přiblížil Mitas s tím, že zápach z polí je letos problémem v celé České republice. „Zemědělské podniky hnojivo zaorají, zapracují, a tím pádem jsou z obliga. Zápach ale kvůli přírodním podmínkám zůstává, za normálních podmínek by to tak nebylo," dodal Mitas.

Který zemědělský podnik má na svědomí současný zápach v Jihlavě, není jasné. Nikdo tento případ totiž zatím neprošetřoval.