Aktuálně personál z oddělení, kde je omezená péče, vypomáhá tam, kde je to potřeba. „Samozřejmě se to ale netýká akutních zákroků, nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta,“ uklidnil ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Situace v jihlavské nemocnici je vážná. „Za poslední týdny nám přibylo velké množství Covid-19 pacientů, kteří potřebují plicní ventilaci a mají těžší průběh nemoci. K těmto pacientům potřebujeme nejenom přístrojové vybavení, ale také personál, který je schopný přístroje obsluhovat. Tím, že omezíme péči u výkonů, které snesou odklad, dokážeme posílit a zajistit péči tam, kde je aktuálně potřeba,“ vysvětlil Velev.

Obědy ve školní jídelně bude od nového týdne potřeba znovu objednat.
Koronavirové prázdniny? Školní jídelny v Jihlavě i nadále vaří

Právě tito pacienti potřebují plicní ventilaci i několik týdnů. „Jejich život je po tuto dobu plně závislý na dýchacím přístroji. Tím, že budeme ohleduplní a trpěliví, zvýšíme jejich šanci na uzdravení a návrat domů,“ podotkl Velev.

„Péče o pacienty na umělé plicní ventilaci je náročná. Na jednoho pacienta musíme počítat tři zdravotníky. Navíc ti musí být v ochranných oblecích, kdy si nemůžete dojít na toaletu, najíst se, napít. Pobyt v oblecích je nekomfortní, člověk se potí, nedá se dobře dýchat, málo slyšíte. Personál se tak musí často točit, aby to zdravotníci zvládli,“ popsal Lukáš Velev.

V Jihlavě je aktuálně hospitalizováno dvaaosmdesát pacientů s Covidem-19. „Z nich dvacet je bezpříznakových, třiadvacet v lehkém stavu, devětadvacet ve středně těžkém stavu a deset lidí je ve stavu kritickém,“ prozradila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.