„V zemích Evropské unie získá infekci spojenou se zdravotní péčí podle dosud provedených epidemiologických studií v průměru každý osmnáctý až dvacátý hospitalizovaný pacient,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Náklady na hospitalizaci těchto pacientů mohou prudce stoupat v přímém důsledku infekce. V jihlavské nemocnici se zaměřili na to, jak zdokonalit systém vyhledávání a hlášení infekcí s poskytováním zdravotní péče.

Nová aplikace s osmdesátiprocentní spolehlivostí odhalí nozokomiální infekci. To je taková, která souvisí s poskytováním zdravotní péče. Po zpětném testování na zdravotnické dokumentaci interního oddělení tam byla aplikace v loňském roce uvedena do praxe.

Zdravotníci díky aplikaci ušetřili hodně času. Zejména finanční úspory jsou ale vysoké. Náklady na lůžkovou péči interního oddělení jihlavské nemocnice představují ročně zhruba 35 milionů korun. „Pokud by díky aplikaci došlo ke snížení pouhého jednoho procenta nozokomiálních infekcí, znamenala by úspora jen na tomto oddělení jeden milion korun,“ řekla Zachrlová.

Je zřejmé, že se úspěšná novinka rozšíří na další oddělení. „V letošním roce plánujeme využít tuto softwarovou aplikaci při vyhledávání potenciálních nozokomiálních infekcí v celé nemocnici,“ potvrdil ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Ilustrační foto.
Ve Větrném Jeníkově jsou zvyklí pomáhat řidičům