Sladěná práce na operačních sálech, přehlednost pro personál a snadná dostupnost pro všechny. To jsou hlavní výhody nového systému Dashboard operačních sálů, díky kterému nyní jihlavská nemocnice vybojovala třetí místo v jedné z kategorií celostátní soutěže Bezpečná nemocnice. Soutěž vyhlašuje Kraj Vysočina. „Cenu jsme získali díky unikátnímu systému, který našemu personálu ušetří spoustu času. Personál na operačních sálech má díky Dashboardu operačních sálů okamžitý přehled o tom, co se v daný okamžik děje nejenom na operačním sále. Vše vymyslel tým složený jak z lékařů, tak pracovníků oddělení ICT," řekla mluvčí nemocnice Monika Pytlíková.

V novém systému je přehled jednotlivých operačních sálů, popis zákroků, jména personálu, plánovaný i reálný čas začátku i konce operace, včetně velmi potřebných statistických informací.

A co na to říkají sami zaměstnanci nemocnice? „Od personálu máme výborné ohlasy a začínají se nám ozývat také z ostatních nemocnic, že by se o našem programu chtěli dozvědět více," uvedl David Zažímal z ICT oddělení. V jihlavské nemocnici se na 11 operačních sálech ročně provede 9 500 operačních zákroků.

V soutěži zabodovala také Nemocnice Pelhřimov. V jedné z kategorií získala druhé místo za projekt, zabývající se sledováním teplot při skladování léků a dalších věcí. Absolutním vítězem se stala pražská Nemocnice Na Homolce se systémem evidence a dokumentace práce klinického farmaceuta. Celkem se do soutěže přihlásilo 16 projektů. Cílem soutěže je upozornit na možná rizika pro pacienty i personál při poskytování zdravotních služeb.

ZUZANA MUSILOVÁ