Celkem 21 926 lidí. Přesně takový počet návštěvníků zbývá do překonání historického rekordu návštěvnosti jihlavské zoologické zahrady.

Minulý rok jihlavskou zoologickou zahradu navštívilo zatím nejvíce návštěvníků v historii. „Konkrétní číslo návštěvnického rekordu činilo 274 985 lidí. Za letošní rok, k 15. září, činila návštěvnost 253 059 návštěvníků," vyjádřil se tiskový mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč.

Přitom ještě ke konci srpna hovořil o tom, že letos měla za prázdniny menší návštěvnost než v loňském roce, teď chce svůj dosavadní rekord za letošní sezonu výrazněji překonat.

Připravila si proto pro návštěvníky na září hned dvě víkendové akce. „O tomto víkendu bude pro děti připravena zmrzlina zdarma. Poukazy na zmrzlinu dostanou děti při vstupu do zoo na pokladnách. A poslední víkend v září bude v zoo probíhat Jablíčkový den, kdy mohou návštěvníci donést svá vypěstovaná jablka a utkat se v soutěži s názvem ZOOjablko roku. Dozvědět se mohou mnoho nového i o exotických domácích zvířatech nebo se podívat na zpracování vlny," láká návštěvníky ředitelka zahrady Eliška Kubíková.

„Nejvíce oblíbené akce přímo se zvířaty jsou letové ukázky výcviku sov a dravců a komentované krmení," doplnil mluvčí Maláč. Ty se budou v ZOO Jihlava konat rovněž do konce září. Největším lákadlem ale stále zůstávají tři žirafí samci.

Návštěvníci zoo se v těchto dnech navíc mohou těšit i na další zvířata v expozicích. Ve výběhu žiraf a antilop se zabydlel marabu africký, což je jeden z největších druhů létajících ptáků. „Přesto že marabu patří mezi čápy, chová se spíše jako sup a velkou část jeho jídelníčku tvoří mršiny zvířat. Jeho nápadná postava a výška půldruhého metru krásně dotváří iluzi africké divočiny v zoo," přiblížil novinku mluvčí.

Přesně v polovině srpna se v jihlavské zoo narodilo oblíbeným surikatám celkem pět mláďat. „Skupina surikat byla letos nově založena a tohle je zatím první odchov mladé vedoucí samice. Ta ze začátku mláďata bedlivě střežila před světem, ale nyní je již celá osmičlenná tlupa surikat vidět," informoval Martin Maláč.

Velmi živo je nyní i ve výběhu nosálů, kde mohou návštěvníci obdivovat akrobatické kousky dvou dvouměsíčních mláďat a jejich rodičů.