„Holubů je tu moc, lítají nám i do stánku,“ usmála se prodavačka Pavla Mašterová. Opeřence, jejichž počet v centru magistrát odhaduje na čtyři stovky, prý nejvíce láká hrášek, pak květák a když jsou v nabídce, tak i oříšky. „Nic nepomáhá, oni jsou tak zvyklí na lidi, že je můžeme jen odhánět,“ dodala sympatická trhovkyně.

Fotbalisté Žďáru (v černém) potrápili třetiligové Velké Meziříčí.
V dalších přípravách trápily divizní celky favority

Stánek má vedle dveří, kterými lidé vyhází z obchodu v suterénu Prioru. A hned se o nakoupené potraviny začnou dělit s holuby. Tím je zároveň lákají k stánku. „Lidi vyjdou z obchodu a okamžitě tu začnou házet rohlíky, ovesné vločky nebo semínka,“ potvrdila Mašterová s tím, že po upozornění většinou odejdou krmit holuby jinam.

Přenos chorob prý nehrozí

Právě díky potravě od veřejnosti a možnostem hnízdění se holubům na náměstí líbí. Magistrát by přitom rád počty zredukoval. „Instalovali jsme v minulých letech odchytové klece nebo na jaře vybírali hnízda, ale moc efektu to nepřineslo,“ přiznal mluvčí radnice Radovan Daněk.

Radnice spolu s veterinární správou dělala i průzkumy, podle kterých nemají jihlavští holubi žádné na člověka přenosné choroby, snad jen roztoči v jejich peří mohou dělat problémy alergikům. Přesto je jejich létání nad hlavami lidem často nepříjemné.

Trus poškozuje domy na náměstí, zaparkovaná auta a zejména pak památky. „V kostelích s tím potíže míváme, hlavně ve věžích a půdách. Dále bývá potřísněná fasáda a sochy," potvrdil jihlavský farář Marian Jiří Husek. Od holubů je špinavý zejména kostel svatého Ignáce, kolem kostela svatého Jakuba se pohybují poštolky a proto tam holuby nejsou.

Mezi holubi jsou i kamikaze

Na domech jsou různé bodce, mezery v šikminách se uzavírají, často to ale nestačí. „Když se někde nově objeví sklo a holubi ví, že tam dlouhá léta žili, najdou mezi sebou kamikaze. Sám jsem to viděl v kostele svatého Jakuba - jeden z holubů prolétl skleněnou tabulí a zemřel," vzpomněl na kuriozní historku jihlavský tesař - památkář Karel Klouda. Jen drátěná skla prý holuby odradí.

Magistrát zároveň doporučuje obyvatelům, aby zabránili holubům hnízdit na půdách. „Je potřeba zavírat střešní okna a instalovat sítě a zábrany,“ řekl Daněk a zdůraznil, že nejdůležitější je holuby nekrmit.