Perkmistr, to byl ve středověku nejvyšší a nejvýznamnější horní úředník, který řídil královské doly. Sám král jej do funkce také jmenoval.

Na počest všech perkmistrů, havířů, havířského průvodu, jihlavského Havíření, ale také na počest 155. výročí jihlavského pivovaru uvařil jihlavský sládek Richard Procházka v Pivovaru Jihlava nové pivo.

„Jihlavským havířům k sílení určený, pivovarem jihlavským zručně vařený," tak o novém pivu Perkmistr hovoří sládek jihlavského pivovaru Richard Procházka. Jde o polotmavý dvanáctiprocentní ležák. „Vyznačuje se sytou jantarovou barvou, jemnou hořkostí a plností chuti. To vše podpoří výrazný říz. Stupňovitost piva s hodnotou 12,4 procenta vystihuje fakt, že v roce 1240 se počala nejslavnější éra jihlavského dolování," dodal sládek.

Novému jihlavskému pivu v úterý požehnal otec Petr Božik, farář Římskokatolické farnosti u kostela svatého Jakuba v Jihlavě. V úterý přesně v deset hodin se totiž začal Perkmistr vařit. Potom bude pět týdnů ležet a zrát.

Těsně před jihlavským Havířením se stočí do sudů a poputuje k zákazníkům. Nejdříve se představí 19. a 20. června na jihlavském náměstí, tedy ve dnech, kdy Havíření v Jihlavě vypukne, potom bude k dostání i ve vybraných provozovnách na Vysočině.

„Pro zájemce a sběratele jsme připravili speciální edici lahvového piva. Tento dárkový balíček bude obsahovat dvě lahvová piva Perkmistr s nově vytvořenými etiketami, sklenici s logem jihlavských havířků, tácky, a také historický glejt. To vše bude k dostání na Havíření ve stáncích s jihlavským pivem," pozval do stánků obchodní ředitel Pivovaru Jihlava Zdeněk Křivský.

Převlečeného perkmistra uvidí zájemci i přímo v havířském průvodu, spolu s ním do jihlavských ulic vyjde například i štítonoš, stříbronoš, korouhevník, halapartník, písař, pěvec, plavič, rýžař, dělník, učeň, kovář, měřič nebo šichmistr. Jihlavský havířský průvod je jedna z největších atrakcí královského horního města Jihlavy od konce 19. století.