„Staré vozidlo bylo už totiž za hranicí životnosti. Z hlediska spolehlivosti a technického stavu neodpovídalo požadavkům na technické vybavení pro efektivní výkon požární ochrany. Technický stav vozidla vyžadoval každoročně se zvyšující výdaje na údržbu a opravy,“ odůvodnil koupi vozu primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD).

JSDH dosud používala pro výkon požární ochrany automobil Avia vyrobený v roce 1977. Od letošního 13. prosince však už mají dobrovolní hasiči devítimístný vůz značky Ford. „V době předání mělo auto ještě původní bílou barvu. V nejbližší době radnice zajistí ještě přelakování na patřičnou barvu hasičského vozidla,“ doplnil tiskový mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Policisté hledají vandala, který rozbil sklo auta

Radnice chtěla nový vůz pro hasiče koupit na základě dotace, kterou ale nezískala. Čtyři sta tisíc korun tedy zaplatila z vlastního rozpočtu. „Výměna vozidla už byla nutná. I přes stále vyšší výdaje do oprav starého automobilu se zvyšovalo riziko, že jím hasiči nedojedou na místo zásahu,“ sdělil důvod rozhodnutí primátor Chloupek.

V krajském městě je aktuálně přes šedesát členů čtyř jednotek sboru dobrovolných hasičů. Letošní rok vyjeli k více než dvaceti požárům. „Tří zemědělských objektů v Jihlavě-Henčově nebo k budově jihlavské mateřské školy U Dlouhé stěny. V jedenácti případech poskytovali technickou pomoc, jako třeba při likvidaci následků orkánu Herward,“ vyjmenoval několik zásahů Tulis.

Po celém Česku se díky Deníku zpívaly 13. prosince koledy. Jinak tomu nebylo ani v Jihlavě.
Česko zpívalo koledy jako jeden obří sbor. I v Jihlavě

Dobrovolní hasiči se pravidelně účastní cvičení, soutěží a zajišťují bezpečnost mnoha akcí v centru města i jeho v místních částech. Řadu společenských a preventivních akcí dobrovolní hasiči sami i organizují.

„Činnosti dobrovolných hasičů si velmi vážíme a děkujeme za ni. Mimo to, že dobrovolní hasiči působí v oblasti ochrany lidského zdraví a majetku, jsou také významnou složkou společenského života. Pokud by i v nějaké další části byla snaha o založení nové jednotky, radnice takovou aktivitu ráda podpoří,“ vyjádřil se za vedení města primátor Chloupek.