Tyto výsledky vyplynuly z otevřené diskuse Fórum zdravé město, která se uskutečnila minulý týden.

Na diskusi se dostavila skoro stovka obyvatel Jihlavy. Přítomní podpořili vznik kamenného hospicu v Jihlavě 
i záchytného parkoviště pro pracující v Jihlavě s napojením na městskou hromadnou dopravu. Prioritou jihlavských obyvatel je i posílení terénních sociálních služeb, revitalizace rybníků pro koupání, oživení parků pro volnočasové aktivity či revitalizace hlavního náměstí.

Mezi hlavními podněty na zlepšení ve městě skončil na čtvrté pozici i požadavek vypořádat se s budovou Prioru na Masarykově náměstí. „Některé podněty, jako například Prior, jsou pro nás těžko řešitelné. Vykoupit ho by bylo velice drahé. S ohledem na ostatní témata si ale myslím, že se názory občanů shodují 
s tím, na čem město pracuje," uvedl primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD).

Primátor vypíchl například zvelebování parků či křižovatku u ústředního hřbitova 
u benzinové stanice ONO. „Chtěli bychom pokračovat 
v revitalizaci prostředí koželužského potoka a ve výstavbě takzvaných workoutových hřišť," poznamenal Chloupek.

Křižovatku u ONA má město v plánu ve spolupráci s krajem přebudovat na světelnou 
s odbočovacími pruhy. V minulosti se hovořilo i o kruhovém objezdu na daném místě. „Studie potvrdily, že křižovatka řízená semafory má větší propustnost než kruhový objezd, který by navíc byl finančně náročnější," poznamenal náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL).

Skrze Fórum Zdravé město chce magistrát zjistit, jaká témata vnímají obyvatelé Jihlavy jako aktuální při rozvoji města, kde se cítí, či naopak necítí dobře, ale také to, jaké akce lidé ve městě vítají. Za nejlepší akce obyvatelé Jihlavy označili Havíření či MFDF, zvelebení lokality Český mlýn a jihlavské zoo.

Výsledky diskuse město ještě ověří prostřednictvím ankety. „Anketní lístek bude součástí květnového vydání Novin jihlavské radnice nebo si ho zájemci budou moci vyzvednout na magistrátu, kde jej bude možno vyplněný odevzdat. Lidé mohou hlasovat i na webových stránkách města," uvedla koordinátorka projektu zdravé město Soňa Krátká. Výsledky ankety budou poté předány zastupitelstvu a radě města. U jednotlivých problémů by zástupci Jihlavy měli uvést konkrétní opatření, jak danou věc řeší.

Top problémy či náměty na zlepšení ve městě:
1. Podpora vzniku kamenného hospicu
2. Záchytná parkoviště pro pracující v Jihlavě a napojení na MHD
3. Posílení terénních sociálních služeb
4. Vypořádání se s Priorem na náměstí
5. Revitalizace rybníků pro koupání
6. Oživení parků prvky pro volnočasové aktivity
7. – 8. Revitalizace náměstí (zeleň, vodní prvky, parky)

IVANA HOLZBAUEROVÁ