Jde o to, že po východní části by se měl vézt nadrozměrný náklad pro stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. „Počítáme, že v momentě, kdy vláda schválí start dopravních staveb na trase, se do stavby dáme také,“ sdělil Houška.

Stavba první, jižní, části obchvatu začala letos prvního prosince a má být hotová do konce roku 2024. Ta propojí výpadovky na Znojmo a Třebíč. Plánem je navázat stavbou východní části. „Cílem je, aby nejpozději do roku 2027, případně 2028, byla i východní část jihovýchodního obchvatu Jihlavy postavená,“ prohlásil Houška.

Jihovýchodní obchvat bude mít na trase několik mostů.
VIDEO: Konečně. V Ráji začala stavba obchvatu Jihlavy

Jihovýchodní obchvat je pro hejtmanství mimořádně důležitým projektem, jde o nejdražší dopravní stavbu v historii Kraje Vysočina. Bude také jedním z hlavních témat setkání hejtmana Vítězslava Schreka s ministrem dopravy Martinem Kupkou. „Chceme této stavbě dát prioritu, aby obě části navazovaly a obchvat byl dokončen celý,“ potvrdil Schrek.

Jihovýchodní obchvat Jihlavy v kostce:
- jihovýchodní obchvat Jihlavy má být nejdražší stavba v historii Kraje Vysočina
- jen jižní část vyjde na 575 milionů korun, dodavatelem bude sdružení firem MI Roads, IMOS Brno a B E S, má být hotová do konce roku 2024
- kompletní obchvat by měl být dokončen do roku 2027, případně 2028