V návrhu se počítalo s nejdražším autem pro primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD). Ten v současné době jezdí druhým nejstarším autem vedeným na radnici. „Škoda Superb, která mě vozí, je osm let stará. Zdědil jsem ji po předešlém primátorovi. Měla už se dávno vyměnit, protože má velkou spotřebu a často je porouchaná. Jedna oprava vyjde až na osmdesát tisíc korun," vyjádřil se primátor. Další dvě „levnější" auta značky Škoda Octavia typu Minivan a Yeti měla být pořízena pro další představitele města.

Nakonec ke konečnému rozhodnutí nedošlo, protože se zastupitelům investice zdála být zbytečně vysoká. „Jsem řidič a myslím, že kvalitní auto je možné koupit i za dvě stě až čtyři sta tisíc. Budou se kupovat za veřejné peníze daňových poplatníků, je potřeba, aby nastoupila střídmost. Připadá mi to jako velice drahá investice," uvedl zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM).

S nákupem vozů také nesouhlasil zastupitel Miroslav Tomanec (Forum Jihlava) a navrhoval pořídit tři levnější fabie za dvě stě tisíc. „Město mělo zdůvodnit, že koupě auta je nejlevnější variantou. Myslím si, že ale existují lepší možnosti, jak provozovat vozidla," dodal zastupitel Jiří Dvořáček (ČSSD). Ten se shodl s Tomancem, že by se mělo zjistit, zda by operativní leasing nebyl pro město výhodnější. Operativní leasing znamená, že vedení města by si nová auta pronajímalo.

Zastupitelé také požadovali vysvětlení, kdo bude rozhodovat o výbavě aut. Ta může totiž finální částku zvednout i o několik stovek tisíc. „Budou mít auta nosiče na kola nebo i na lyže?" Utrousil zastupitel Stanislav Doležal (KSČM).

Investici navrhoval primátor, který se kvůli nemoci zasedání nezúčastnil. Jeho návrh se snažil vysvětlit tajemník magistrátu Lubomír Dohnal. Dle jeho slov byl předkládaný návrh sestaven podle toho, co aktuálně nabízí automobilový trh. „Zatím jsem nedostal požadavky, jak by auta měla přesně vypadat. Vozový park vedení města je zastaralý, a je třeba ho obměnit," řekl Dohnal. Nákup vozidel byl nakonec vyškrtnut a bude znovu předložen na dubnovém zasedání zastupitelstva. Vedení města má v současné době k dispozici sedmnáct vozidel.

ZUZANA RODOVÁ