Prohlídky zámku jsou proto mnohem komornější, než v minulosti. „I když je turistů méně, snažíme se, aby se dostali do zámku všichni, kteří chtějí. Zámek procházíme i s malými skupinkami,“ doplnil Norek.

Za úbytek turistů může finanční krize.

Na Roštejn míří denně davy

Naopak hrad Roštejn, který je nedaleko Telče odliv návštěvníků nepociťuje. „Návštěvnost je stejná, už přibližně tři roky. Denně k nám chodí tři až čtyři sta lidí,“ vyčíslila kastelánka hradu Zdeňka Vaníčková.

V úterý dokonce na Roštejně zaznamenali návštěvnický rekord 730 návštěvníků.
Rozdíl mezi návštěvností u obou památek si kastelánka vysvětluje tím, že se, narozdíl od svého kolegy v Telči, specializuje na prohlídky rodičů s dětmi.

„Máme zde pro ně nachystanou speciální strašidelnou trasu,“ doplnila Vaníčková.

Narozdíl od ostatních prohlídek hradu trvá pouze dvacet minut a děti si na ní prohlédnou i celou řadu strašidelných bitostí.
První srpnový víkend si pro návštěvníky na Roštejně připravili také akci Cesty do minulosti – putování časem tam a zpátky.

V jedenácti pětiminutových etudách v sálech hradu se příchozí s trochou nadsázky a parodie setkají s Jindřichem a Heřmanem z Hradce, dětmi Františky Slavatové, Zachariášem z Hradce, jeho manželkou Annou ze Šlejnic, Jaroslavem Foitem, Janem Hvězdou z Vicemilic a dalšími osobnostmi historie.