„V obci je dětí pořád dost, už nyní jsme vlastně nad naší kapacitou,“ řekla vedoucí mateřské školy Ivana Štelbacká. Kapacita je sto dětí, naprosto stejná jako počet dětí zapsaných ve školce v tomto školním roce.

Problémy se před šesti lety vyřešily umístěním čtvrté třídy školky o kapacitě pětadvaceti dětí v prostorách školy. Nyní ale škola tuto místnost potřebuje zpět, protože od příštího školního roku mají být dvě třídy prvňáků.

I když se tato komplikace vyřeší, je pořád ve hře, že by do školky začaly chodit děti od dvou let. To by znamenalo zvýšení nároků na kapacitu kamenické školky o dalších dvacet, třicet dětí. „Podle zákona by mělo mít místo ve školce každé dvouleté dítě od roku 2020. Stále se však na toto téma vedou debaty,“ uvedla Štelbacká.

Skiareál v Lukách nad Jihlavou, ilustrační foto.
V Lukách už se nejezdí

Nová budova by si vyžádala také dvě nové učitelky. „Dvě přejdou z prostor základní školy a dvě budou potřeba do druhé učebny,“ uvedla starostka. Ještě není jisté, jestli u dvouletých dětí nebude místo učitelky zdravotní sestra.

Stavba nové budovy může začít hned, jak městys získá dotace. „Máme připravenou projektovou dokumentaci, máme vydané územní rozhodnutí o umístění stavby a čekáme na vhodnou výzvu. Rádi bychom postavili samostatnou budovu blízko školy pro dvaapadesát dětí,“ potvrdila starostka Kamenice Eva Jelenová. „Vysoutěžený je také dodavatel. Jsme připraveni, a to je důležité. Někdy je vyhlášena výzva jen do vyčerpání peněz,“ dodala. Na celou akci bude potřeba jedenáct milionů.

Všechny děti z Kamenice chodí do tamní školky a stejně tak do školy. Dojíždí také děti z Koutů, Radošova, Horního Smrčného a Chlumu. Zvyšovat kapacitu jednotlivých tříd přitom už příliš reálné není. „V rámci toho, že děti by měly být v pohodě a v klidu, si to nedovedu představit,“ vysvětlila Štelbacká. Nyní je v každé třídě pětadvacet dětí, dle legislativy jich může být ještě o tři více. „Ale už nyní mi to přijde na hraně,“ dodala vedoucí školky.

Předškolní zařízení v okolních obcích jsou na tom kapacitně podobně jako v Kamenici, navíc pro rodiče často není reálné vozit děti jinam.