Vysočina by tak měla svůj první kamenný hospic. Včera ale jihlavští zastupitelé rozhodli jinak. Návrh na prodej objektu v ulici Pod Rozhlednou 8 neodsouhlasili. Problémy viděli ve vhodnosti parcely a také ve financování.

Vila s pozemkem za necelých sedm milionu korun se tedy prodávat nebude. Prázdná budova může dál spokojeně chátrat. Naposledy sloužila jako ředitelství společnosti Správy městských lesů. „Byl jsem se zde nedávno podívat. Do jedné místnosti zasahuje spodní voda. V místnostech opadává zdivo. Střecha má defekt a do budovy zatéká,“ vyjmenoval některé nedostatky budovy náměstek primátora pro úsek správy realit Radek Popelka (ANO).

Zastupitelé se většinově shodli na tom, že by hospic měl stát někde jinde. „Jsem pro kamenný hospic, ale na jiném místě,“ vyjádřil se například zastupitel František Zelníček (ČSSD). Zástupci spolku Mezi stromy si prý mohli vybrat z několika pozemků v krajském městě. Klidná lokalita v ulici Pod Rozhlednou se stala jejich jediným favoritem. „Lesnov je ideální. Padl nám do oka už před rokem a půl. Mohli jsme být vedle Tesca nebo vedle dálničního převaděče…,“ pronesl před jihlavskými zastupiteli zástupce organizace Mezi stromy Jan Dokulil. Denně v hospici podle statistik umřou až tři lidé. „Ročně to je až čtyři sta stařečků a stařenek. Bylo by to zařízení na sto let,“ dodal Dokulil. V hospici by byly dokonce i dvě lůžka pro umírající dětské pacienty. Odborní pracovníci by také pomáhali rodinám a pozůstalým.

Magistrát města Jihlavy měl také hospic dotovat deseti miliony korun. „Šest milionu korun by později spolek vrátil. Jihlavský rozpočet by to tedy stálo asi necelé čtyři miliony korun,“ vypočítal Dokulil. Zastupitelům se ale nelíbila otázka dalšího financování provozu, která jim rovněž bránila v odsouhlasení prodeje. Tázali se po vysvětlení sehnání peněz na výstavbu. „Vlna budování hospiců už přešla. S Karlovarským krajem je Vysočina poslední, kde chybí kamenný hospic. Podařilo se nám ale přesvědčit Ministerstvo zdravotnictví na vypsání dotace. Dotace, která je pro letošek vypsaná, je pro nás. Je to sedmdesát milionu korun. V lednu nakonec i Kraj Vysočina kývnul na investici až čtyřicet milionu korun pro výstavu lůžkového hospice,“ odpověděl s ledovým klidem po téměř hodinové diskuzi zastupitelů Dokulil. Dotace je ale podmíněná vlastněním pozemku.

Bývalý státní zástupce Arif Salichov vydal druhou knihu fejetonů.
Salichov vydává Druhou porci jihlavských fejetonů

Zastupitelům schválení prodeje pozemku s budovou přišlo velmi zbrklé. „Rychle převést pozemek kvůli dotaci, která už nemusí být. Když je projekt kvalitní, tak se peníze vždycky najdou,“ nesouhlasil například s prodejem zastupitel Miroslav Tomanec (Forum Jihlava), ačkoliv spolku vyjádřil svou podporu.

Během debaty vyšlo najevo, že by budova mohla na rok sloužit jako přechodné místo pro Integrované centrum sociálních služeb. To sídlí v jihlavské ulici Žižkova 106 a na říjen 2017 plánuje začít s rekonstrukcí. O budovu projevil prý zájem i jihlavský Dům dětí a mládeže. Děti by sem chodily například v rámci zimních lyžařských kurzů nebo do přírodovědného kroužku. V rámci Domu dětí a mládeže by zde mohlo být i adrenalinové centrum a dokonce i malý amfiteátr.