Jak jste se na zámek dostal?

Já jsem působil deset let na zámku ve Velkém Meziříčí, kde je  malé regionální muzeum. Zámek vlastní rod Podstatských, s nimi jsem měl dobré vztahy, odcházelo se proto odsud těžce. Když ale bylo vypsáno výběrové řízení na kastelána brtnického zámku, šel jsem do toho.  Byl to posun nebo další možnost, jak se v práci realizovat.

Jak dlouho na zámku bydlíte? Jak se na památce žije?

Na zámku bydlím přibližně rok a půl. Prvního půl roku se byt  teprve připravoval, tak jsem do Brtnice dojížděl. Život na zámku není pohádka. Nejhorší je to v zimě. Zámek hodně promrzne a není to jenom tím, že tu nejsou okna, netopí se tu a tak dál. V našem bytě topíme elektřinou, máme dvě místnosti, hodně dlouho trvá, než se vytopí. Ale zvykli jsme si s manželkou, jsme díky tomu otužilejší.

Co na takové bydlení říkala vaše manželka?

Manželka je tady dobrovolně, seznámili jsme se až při pracech  na zámku, takže dobře věděla, do čeho jde. Ona je z oboru, je památkářka, takže zámek dobře znala. Na zámku jsou jediné  dvě obyvatelné místnosti. Daly by se vytvořit i jiné bytové prostory, ovšem jen za předpokladu , že se kompletně opraví všechny střechy.

Jak byste zhodnotil vaše působení na zámku pod společností Opus Moraviae?

Zámek se podařilo dát do stavu, aby ho mohla vidět i veřejnost. Podařilo se také vytipovat trasu, která návštěvníky evidentně zaujala.  A zajímá je ale i celý objekt. Loni tady prošlo přes dva a půl tisíce návštěvníků, byť jsme měli otevřeno střídavě – dvakrát se musel zámek uzavřít kvůli haváriím. Zámek byl de facto otevřený tři měsíce. 

Jak vidíte další osud zámku?

Záleží na novém vlastníkovi, jak se k této věci postaví. Některé části střech jsou v takovém stavu, že hrozí zřícením. Pokud se nezačnou opravovat do dvou let, tak hrozí pád střechy, ke kterému došlo 22. září loňského roku.

Co nyní budete dělat?

Hledám si práci i nové bydlení.  Rád bych zůstal v oboru, ale vzhledem k současné situaci na pracovním trhu teď  opravdu nevím, co budu dělat.

ZUZANA MUSILOVÁ