V praxi to znamená, že sem lidé budou moci přijít řešit své požadavky pouze v pondělí a ve středu mezi osmou hodinou ráno a pátou hodinou odpoledne.

„Vše bude vyřizovat pouze jeden pracovník. A pokud by to bylo třeba, mohl by přibýt i další úřední den. To ale bude záležet na počtu žadatelů. Ti by měli na kontaktním místě získat údaje o své nemovitosti podat návrh na vklad či změnu v katastru a případně vyřídit i další podání týkající se katastru nemovitostí," popsal starosta Telče Roman Fabeš. Podle něj ale se službami už nemůže jako dosud počítat odborná geodetická veřejnost.

„Pevně věřím, že klientům touto územní změnou mezi katastrálními pracovišti v rámci Kraje Vysočina nezpůsobíme žádné významné potíže," dodala Ludmila Jedličková, tisková mluvčí Katastrálního úřadu pro Vysočinu.

Petice pomohla

Telč ovšem v průběhu letošního roku čekal ještě jeden šok. V červenci se dozvěděla, že přijde kromě katastrálního úřadu ještě o finanční úřad. Zde se ovšem městu společně s dalšími 22 městy po celé republice podařilo s ministerstvem financí domluvit na určitém omezeném řešení.

Finanční úřad v Telči zůstává. I nadále bude úřad sídlit v Lannerově domě v Hradecké ulici, kam se nedávno přestěhoval.

„Nebylo málo těch, kteří říkali, že nic nezmůžeme a že o zrušení finančních úřadů v Telči a dalších více než dvaceti městech je již rozhodnuto. Přesto jsme se nevzdali a rozhodnutí generálního ředitele finanční správy jsme se vzepřeli," uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Ten společně se starostou Fabešem a dalšími starosty inicioval vznik petiční aktivity s názvem Máme toho dost. Ministerstvo financí se proto rozhodlo finanční úřady ve 23 městech ponechat. „Dva specialisté budou v území i nadále poskytovat služby veřejnosti po celý rok," sdělil generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

„Úřad bude občanům k dispozici vždy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin. V době podávání přiznání k dani z nemovitosti a k dani z příjmu obyvatelstva bude možnost úřední dny, pokud to bude třeba, i rozšířit," poznamenal závěrem k tématu starosta Roman Fabeš.