Kauza vyšla poprvé na světlo světa v roce 2009, kdy na ni poukázal novinář Miroslav Mareš. Ten o ní našel zmínku na německé Wikipedii a začal se o osud dobronínských českých Němců po druhé světové válce zajímat. Dalším podnětem k pátrání byla vydaná kniha BergersDorf německé spisovatelky Hermy Kennel, která pojednává o historii Kamenné, což je obec kousek od Dobronína.

Německá spisovatelka už v září roku 2009 k události, která se měla stát deset dnů po konci druhé světové války, Deníku řekla, že obětmi měli být němečtí sedláci, kteří byli v květnu 1945 vězněni v místní hasičárně. „Pravděpodobně by se dalo říct, že šlo o spontánní výbuch zloby na Němce, který byl navíc posilněn alkoholem," uvedla Kennel.

V dalších letech se na čin u Dobronína pozapomnělo, v osmdesátých letech se však mělo na kosti narazit v rámci meliorace terénu. Tehdy měl traktorista kosti při práci vyhrabat, ale nakonec se práce ukončily a půda opět upravila.

Případ se proto otevřel až v novém tisíciletí. V srpnu roku 2010, kdy začala případ vyšetřovat policie, byly v masovém hrobě na Budínce nalezeny pozůstatky 13 místních Němců. Experti však po takové době nemohli spolehlivě prokázat, že se stali oběťmi násilného trestného činu. Kosti byly dlouho v zemi, a byly značně porušené. Další kosterní pozůstatky tří lidí se našly v květnu 2011 v dobronínské lokalitě U viaduktu. Ostatky dvanácti obyvatel z masového hrobu byly pohřbeny v září 2012 na Ústředním hřbitově v Jihlavě. Tam také stojí kříž z mrákotínské žuly, na kterém jsou jména obětí zapsána. Pouze jednoho člověka z masového hrobu expertizy nedokázaly určit. V okolí Dobronína mělo přijít v poválečném chaosu o život celkem sedmnáct Němců.

Johann Niebler, zástupce všech pozůstalých, nechal všech sedmnáct lidí napsat na náhrobek na hřbitově. Podle něj je mysteriózní, podle jakého klíče byli vybráni zrovna tito lidé. „Zřejmě šlo o náhodný výběr," uvedl Niebler. Ten se zmínil o svědectví lidí z tehdejší doby, které potvrzovalo verzi o násilném trestném činu na německých sedlácích žijících v Dobroníně a okolí.

Státní zastupitelství před rokem potvrdilo vyšetřovací závěr policie z konce roku 2012. Kauzu Budínka odložilo. Nemá totiž koho stíhat, všichni účastníci a svědci té doby totiž zemřeli.