Výběrové řízení na přestavbu jihlavského Teniscentra za čtyřicet milionů korun bylo čisté. Rozhodla o tom policie.

Trestní oznámení na organizátory výběrového řízení podal jihlavský radní Erich Janderka. I kvůli tomu se pak v únoru na jihlavském zastupitelstvu hlasovalo o odvolání Janderky z rady města. Ve funkci však nakonec zůstal, i když už jako nečlen ODS. Teniscentrum funguje jako akciová společnost, v níž má město dvaapadesátiprocentní podíl.

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství tuto věc prošetřovali od ledna. Podle policejního mluvčího Martina Duška ji však koncem minulého měsíce odložili. „Ta zpráva mě potěšila, protože jsem se tomu intenzivně věnoval, dělali jsme naprosto všechno v souladu se zákonem, vůbec bychom si nedovolili něco udělat v nesouladu," uvedl primátor Jihlavy a zároveň předseda předsednictva Teniscentra Jaroslav Vymazal (ODS) s tím, že Janderka tak vrhl špatné světlo na práci mnoha lidí.

Janderka, který jde nyní do komunálních voleb na kandidátce uskupení Společně pro Jihlavu jako bezpartijní, ve čtvrtek řekl, že s verdiktem policie není spokojen. Uvedl, že se poradí s právníky, jestli je možné požádat o přešetření. Janderka podal podnět i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který Teniscentru před rokem stanovil stotisícovou pokutu. „Policejní šetření vyvrátilo i právní názor tohoto úřadu. Vidím to jako velké zadostiučinění pro všechny lidi, kteří na projektu pracovali. Očistilo se jméno Teniscentra jako společnosti," řekl Vymazal.

Statisícovou pokutu Teniscentrum zaplatilo, zda ji bude nárokovat zpět, je zatím otázkou. „Představenstvo se tím bude zabývat," informoval primátor.

Rekonstrukce Teniscentra byla ukončena loni na jaře. Mimo jiné vznikla nová hala, v níž se dá hrát i badminton. Trestní oznámení se týkalo podezření zneužití informace a postavení v obchodním styku. Společnost totiž vybrala dodavatele stavby ze šesti oslovených firem. Zakázku získala firma PSJ, která je jedním z akcionářů Teniscentra. Podle primátora podala nabídku s nejnižší cenou. Způsob výběru dodavatele podle něj měla společnost podložen několika právními názory. Vymazal uvedl, že kvůli rekonstrukci město do Teniscentra vložilo devět milionů korun a dalších 8,5 milionu přidali soukromí akcionáři. Na zbývající díl investice si společnost vzala úvěr, který splácí.