Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Už víte, o kom je řeč? Je to Jakub Skočdopole z Polné, který se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.

Máte za sebou úspěšný špagetovo-cuketový rekord. Kde ten nápad vznikl?

Vznikl u nás doma v kuchyni. S přítelkyní jsou raw (nevařené) cuketové špagety naše oblíbená letní pochoutka. Již několik let vím, že s cuketou na speciálním spiralizéru jdou vytvořit špagety opravdu dlouhé. Nejednou jsem přes ní dokonce skákal jako přes švihadlo, inu, dělat kejkle je mou profesí. (úsměv) A právě u nás v kuchyni se cuketová špageta povedla tak dlouhá, že mě jednoho letního dne osvítila myšlenka, zda takový rekord již existuje. Nedohledali jsme jej u nás ani v zahraničí. Musím touto cestou poděkovat celé pelhřimovské agentuře v čele s panem Markem, neb zareagovali doslova okamžitě a celá záležitost byla velmi zábavným zážitkem pro všechny přítomné.

Jak probíhal trénink?

Při výrobě dlouhých cuketových špaget je třeba trošku trpělivosti, nicméně o tréninkové cukety nebyla nouze. Zahrádky známých byly minulé léto velmi úrodné a ti nám jich ochotně darovali spoustu. Nejlepším zakončením celého rekordu byla raw omáčka, kterou jsem na špagety připravil, a společně jsme vše, kromě té jedné rekordní špagety, v Pelhřimově snědli. Pohoštění novináři i pracovníci agentury byli velmi mile překvapeni, o jak chutnou záležitost se jedná.

Už jste někdy něco podobného spojeného se zápisem do knihy rekordů zkoušel, nebo je to premiéra?

Úplná premiéra to není. Od roku 2010 jsem jeden ze zakladatelů a prezident mezinárodního festivalu ohně Polná v plamenech, zde jsme společně tři kolektivní rekordy s ohněm vytvořili. Vše se konalo pod dohledem komisařů pelhřimovské agentury a je zapsáno v jejich databázi. Cuketová špageta je tak můj první osobní rekord. 

Plechovky už nemusí končit na skládce.
Nově lze třídit i plechovky a nápojové kartony

Co bude následovat příště, už máte nějaký další nápad?

Nápadů je spousta. Různé zábavné kejkle mě baví. Nejbližší budoucnosti se to ale netýká, nic konkrétního zatím domluveno není.

Rád vaříte a nyní připravujete veganskou kuchařku. Co v ní lidé najdou?

Většinu života jsem vegetarián, posledních osm let vegan. Rádi s přítelkyní navštěvujeme vegan-friendly restaurace, nejvíce nám však chutná doma. Umíme vařit skvělá, a přitom jednoduchá jídla. Lidé mají zkreslené představy o tom, co vlastně dokáže být chutné rostlinné jídlo, proto jsme se na četné žádosti rozhodli jim sepsat knihu našich oblíbených jídel a přidáme pár dalších rad. Veganská kniha, kuchařka, kterou připravujeme s přítelkyní, bude obsahovat hlavně jednoduchá jídla ze základních surovin. Dozvíte se v ní také spoustu tipů na bezobalovou a minimalistickou kuchyni, kterou se u nás snažíme praktikovat, co to jen jde.

Přijdou si na své i ti, kteří jedí stravu živočišného původu?

Na své si přijde každý, neb naše kuchyně je velice chutná. Snažíme se využívat kvalitní suroviny, které v konečném důsledku nejsou navíc nijak drahé a dodají ten jedinečný gastronomický zážitek.

Sám jako propagátor veganské a raw stravy můžete posoudit, jestli lidé hodně podléhají trendům. Ve stylu zrovna je tento životní styl in, tak do toho také půjdu.

Trend a móda je všechno, záleží jak moc srdcem všechno děláte. Ten, komu opravdu „láska prochází žaludkem“, už u toho většinou zůstane celý život. Důležité je být upřímný hlavně sám k sobě. Veganství je výhra v mnoha směrech, jak pro vaše chuťové zážitky, mnohdy zdraví, tak především ve svém pravém smyslu - eliminaci krutosti na zvířatech. Osobně znám všechny veganské vtipy a nic moc mě za ty roky nezaskočí, spíše se mě lidé sami dotazují. Rád poradím nebo čas od času uspořádám nějaké setkání s ochutnávkou či workshop. 

Kejkle s jídlem nejsou ale jediné, které provádíte. Vystupujete jak Kašpar Kuba. Jak jste se k tomuto umění dostal?

Od dob, kdy jsem chodil na grafickou uměleckou školu, jsem se jako zálibě věnoval scénickému šermu doby středověku a umění s ohněm. Postupně jsem ale více tíhl právě k větší zábavě publika. Od roku 2010 jsem začal více účinkovat s dřevěným, než-li železným mečem, v zábavných rolích. Až to vyústilo po roce 2013 do založení spolku KAŠPAŘI, kde funguji jako Kašpar Kuba. S dětmi žonglujeme a děláme různé zábavné interaktivní kejkle. Jsem za tohle řemeslo velmi rád a moc mě to baví. Je skvělé navštěvovat různá místa České republiky a vidět, jak jsou děti i dospělí hraví.

Zatmění Měsíce dnes 21. ledna v Jihlavě.
Toulání po hvězdách tito srdcaři Jihlavě nabízí už patnáct let

Je těžké se naučit tyto dovednosti, které předvádíte?

Vše je o tréninku, i když nepatřím mezi ty, kteří drilují denně, absolvoval jsem během let několik workshopů, seminářů a stovky hodin tréninku. Úspěch tkví v opakování a nebojácnosti. Česká republika má spoustu skvělých lektorů a umělců v našem oboru, měl jsem však štěstí se mimo jiné účastnit lekce pod vedením francouzského umělce, který působil v Cirque du Soleil.

 V dnešní době chytrých mobilů a počítačů, lze děti nebo i dospělé něčím ještě zaujmout a pobavit?

Naším publikem jsou hlavně děti předškolního věku a prvního stupně. Ty jsou stále velmi hravé a fungují na ně hry a kousky, které se plně obejdou bez elektronických a technických vymožeností. Do představení je nejraději interaktivně zapojujeme. Největší pozornost však odjakživa sklízejí ty nebezpečnější kousky, jako je žonglování s noži nebo ohněm. Ty samozřejmě předvádím dětem jen já, nicméně s plným nasazením života. (úsměv)

 Co za novinku v současné době připravujete?

Tvoříme nové prvky do našich produkcí pro děti. Letošní rok je však nejvíce ve znamení desátého ročníku našeho mezinárodního festivalu ohně Polná v plamenech, který je nejen svým rozsahem, ale i délkou trvání zcela unikátní záležitostí v České republice. Velký zájem je o nové hrací karty, po úspěchu čertovského mariáše a strašidelného Černého Petra připravujeme společně s výtvarníkem Frantou Vackem i stolní hru, kde se objeví jeho kresby a téma strašidýlek a dalších bytostí.

Ilustrační foto
Radnice vyzývá Jihlavany k sázení stromů. Kvůli boji s kůrovcovou kalamitou

 Rád taky cestujete, musíte mít celou řadu zážitků.

Zajímavých zážitků je opravdu spoustu, nerad vybírám. Každý okamžik píše krásný příběh. Hlídali jsme několik týdnů psy a další zvířata v nádherných francouzských domech, vodili je krásnou přírodou a tamní architekturou. Zhlédli jsme u příležitosti výročí 20 let broadwayské představení Lvího krále v New Yorku. Odkrokoval jsem si aspoň po zemi neuvěřitelnou vzdálenost mezi památníky dvojčat World Trade Center, které ve výšce 400 metrů v roce 1974 přešel po laně francouzský artista Philippe Petit.

A ten opravdu nejzajímavější?

Mezi ty životně nejsilnější zážitky patří například tradiční obřady a kremace na indonéském ostrově Bali. Zcela mimo turistický ruch několik desítek domorodců vzdává hold zemřelému, který postupně mizí v otevřeném ohni. Nikdo neuroní ani slzu, všichni s úsměvem na tváři zpívají, baví se a jsou si plně vědomi pomíjivosti tělesného života. Byl jsem s nimi i na dalším obřadu na pláži, kde jsme byli jen tři běloši a stovky domorodců vykonávalo další rituální očistu se spoustou masek a typické hudby. Nejvíc si však cením na všech cestách toho, že veškeré zážitky prožíváme spolu s přítelkyní Martinou.

Recept na cuketové špagety

Za pomoci spiralizéru natočíme z cukety špagety. Případně můžeme spiralizér nahradit zeleninovou škrabkou, kterou vytvoříme plátky. Cuketu můžeme nahradit nebo kombinovat s mrkví a červenou řepou.

Omáčka na špagety

slunečnicová semínka (ideálně namočená předem alespoň 5 hodin) čerstvá rajčata sušená rajčata česnek olivový olej sůl

bylinky - oregano a bazalka (ideálně čerstvé lístky)

Množství surovin dle chuti a velikosti porce. Do mixéru prvně dáme alespoň 3 čerstvá rajčata, poté propláchnutá slunečnicová semínka a zbytek surovin. Vše umixujeme na omáčkovou konzistenci, přidáme ke špagetám na talíři a dozdobíme bazalkou. Do omáčky také můžeme přidat několik kousku nakrájeného čerstvého a sušeného rajčete. Nic z toho není potřeba ohřívat, vše skvěle chutná za studena.