Zatímco ještě na podzim se hovořilo o tom, že se u Horáckého zimního stadionu opraví střecha, nové vedení Jihlavy přišlo s jiným plánem – zbourat stadion a na jeho místě postavit novou multifunkční halu za tři čtvrtě miliardy korun. To by znamenalo konec závodu na současné trati, ať už dočasný nebo trvalý.

Běžci však v otázce budoucnosti stadionu problém vesměs nevidí. Přijít o trasu po ochozech kolem ledové plochy by ale nechtěli. „Závod by se klidně mohl změnit, může probíhat novým stadionem,“ uvažoval například běžec Radek Brychta z Jihlavy. I když má radši náročné překážkové závody, na domácí Silvestrovský běh se vždy rád vrací.

Ilustrační foto
Linka 6 v jihlavské MHD končí. Kvůli malé vytíženosti

Ředitel závodu Bohumil Novák má k plánované demolici jasný postoj. „Absolutně nepočítám s tím, že se stadion bude bourat,“ řekl rezolutně a pokračoval s vysvětlováním: „V roce 2009 zastupitelstvo rozhodlo o přestavbě stadionu, dostali stavební povolení a vše bylo vyřízené. Přišlo další zastupitelstvo a tento záměr zrušilo. Rozhodnutí zastupitelstva nemá absolutně žádnou právní váhu. Za čtyři roky budou další volby a kdo ví, jak to bude.“

Nicméně i kdyby se v příštím roce přece jen začal stadion bourat, neznamenalo by to konec silvestrovského běhání v krajském městě. „Závodníci se nemusí bát. Náhradní řešení by se našlo, pokud by k demolici přeci jen došlo,“ uvedl Novák.

V podobné duchu mluvila i vítězka ženského závodu Petra Kotlíková z Pacova. „Ani nevím, že se stadion má bourat. Třeba se pak vymyslí něco jiného a bude to opět něčím zajímavé,“ řekla.