Příseka, která je místní částí města Brtnice, leží asi osm kilometrů jihovýchodně od krajského města Vysočiny. Příseka čítá přibližně 240 obyvatel, přičemž rovná třetina je součástí místního sboru dobrovolných hasičů. Proto by se dalo říci, že 
v Přísece to žije hasiči. Jsou 
jedinou velkou místní organizací, která se přímo v Přísece stará o kulturní, sportovní 
i společenské vyžití.

„Je to dáno historicky. 
V Přísece se tradičně o chod 
a zábavu starali hasiči," odůvodnil velkou členskou základnu starosta příseckého sboru hasičů Zdeněk Hos.
Skoro by se chtělo říci, že hasiči se v Přísece stávají malé děti od kolébky, ale není tomu tak. „S hasiči se u nás začíná od přípravky, není to tak, že kdo se narodí, je hasič. Ale je pravda, že v každém baráku je alespoň jeden hasič," podotkl starosta Hos.

Výlov rybníka

Hasiči se starají o kulturní akce, chodí na brigády, pořádají zájezdy, pálí čarodějnice a pořádají zábavy. Jejich největší akcí je ale velký výlov hasičské nádrže, který pořádají jednou za dva roky. „Letos výlov nebude, protože byl v loňském roce, ale jinak jde o naši největší akci, kterou dáváme dohromady vždy dlouho dopředu," přiblížil výlov starosta sboru. Na akci se sjíždějí lidé 
z celého okolí, přijedou jich vždy tak dvě tisícovky. „Akci máme vždy kolem 20. září a už čtrnáct dní předem pracujeme na veškerém zabezpečení. Lidé se sem naučili jezdit, protože to má tradici už od roku 1990. Kdo by tuto akci náhodou neznal, tak ho na příští rok rádi pozveme," dodal Hos.

Když tedy letos odpadla starost s pořádáním výlovu, co byla taková největší akce během letních měsíců? V půli července šlo o tradiční pouťové veselí. „Už po několik let se vždy o pouti koná turnaj ve fotbale mezi svobodnými a ženatými. Tak tomu bylo i letos," poznamenal Hos s tím, že před rokem si dokonce turnaj dali také v hokeji.
„V prosinci jsme si zamluvili plochu na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě pro hokejový zápas. Opět to byl mač mezi ženatými a svobodnými a vyhráli ženatí. Zápasu se zúčastnilo více než dvacet členů hasičského sboru," vypočítal Hos.

Letošní léto bylo extrémně suché, ale hasiče z Příseky nijak nezaměstnalo. „Asi máme uvědomělé občany, protože jsme neměli ani jeden výjezd, který by souvisel s pálením suché trávy nebo s horkem. Asi jak je v každém domě hasič, tak jsou tu lidé svědomití," podotkl Hos s nadsázkou. V případě, že by bylo třeba, aby hasiči z Příseky vyjeli, měli by odjezd stihnout do deseti minut. V garáži mají zaparkovanou starou avii, která je na výjezd připravena. „Když někam jezdíme, tak většinou na dálkové dopravy vody, nebo pomáháme při živelních pohromách, jako jsou povodně či spadané větve nebo zatopené sklepy," dodal Hos.

Nový prapor

Sbor dobrovolných hasičů 
z Příseky byl založen už v roce 1883, přede dvěma lety proto slavili 130 let od založení souboru. Při té příležitosti si sbor nadělil velký dárek – zcela nový prapor, který nyní ukazuje při nejrůznějších příležitostech. „Jsme jeden z nejstarších sborů na Jihlavsku. Fungujeme už 132 let, ani jedna 
z válek s námi neotřásla. Před dvěma lety jsme si proto pořídili nový prapor, což nebyla zrovna levná záležitost, ale odhlasovali jsme si to a jsme za to rádi," pověděl Hos.

Na první pohled velice kvalitní prapor nese symboly Příseky a také patrona hasičů, svatého Floriána. Nápis na straně praporu s patronem zní: Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci. Na druhé straně je hasičský znak s připomínkou roku, kdy byl místní sbor hasičů založen.

O auta a techniku se v Přísece stará především strojník, který má na starosti vybavení, tři mašiny pro požární útoky a dvě auta. Jedno auto je 
v garáži místního kulturního domu, druhé auto má u sebe velitel. Zbytek je ve staré hasičské zbrojnici.

V současné době hasiči řeší, kde budou trénovat. Na místě, kde trénovali, mají vyrůst nové domy, protože je brtnická radnice nechala upravila na stavební parcely. „V budoucnu se počítá s novým sportovně-kulturním areálem na jiném místě, zatím se dělají přípravné práce, takže uvidíme," dodal Hos.
Přísečtí hasiči mají mezi sebou i ženy. Těm se podle jednatelky sboru Šárky Novákové daří dobře. „Začali jsme 
v roce 2013 a máme ve sboru dvanáct žen a potom ještě čtyři dívky v mládeži. Poháry už také máme, letos třeba za třetí místo ze soutěže ve Střížově," pochlubila se dosavadními úspěchy Nováková.

Jak hlasovat?

V tomto kole posílejte SMS 
ve tvaru DOBRACI PRISEKA
 na číslo 900 11 04.
Cena jedné SMS je 4 koruny. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.
Hlasovat pro SDH Příseka 
lze od včerejška do pátku 
18. září do 15 hodin.
Reportáž o tomto hasičském sboru si můžete poslechnout 
na vlnách ČRo Region zítra.
V příštím týdnu zamíříme 
za hasiči do Putimova na Pelhřimovsku.