Jednání, které začne v deset hodin večer, se zúčastní pět stran, vedle koalice ODS a Starostů pro občany tam bude zástupce Pirátů, lidovců, sociálních demokratů a Starostů pro Vysočinu. Jinými slovy chybět bude jen hnutí ANO a komunisté.

O možné koalici na Vysočině však stále vyjednává i hnutí ANO, které se v několika jiných krajích snaží další strany při sestavování koalice obejít. „Myslíme si, že jako vítězové voleb bychom se na vedení kraje měli podílet. Jsme jasně na prvním místě, na druhém skončili všichni ostatní kromě komunistů,“ připomněl lídr Martin Kukla. Nechce politikařit a tak přišel s kompromisem, což je nabídka křesla hejtmana. I on očekává, že dnes odpoledne už bude jasno.

Daniel Hanzl
Daniel Hanzl: Koalice bez ANO není podraz na voliče

Od pondělí je zároveň možné zpochybnit výsledky krajských voleb. O této možnosti se hlasitě hovoří v případě koalice Pro TOP Vysočinu. „Připravujeme to. Vše je v rukou právníků,“ řekl Deníku lídr Zdeněk Dvořák, který je zároveň starostou Dolní Cerekve.

Lidé v městysi prý chtějí, aby k přepočítání hlasů došlo. „Lidská chyba se může stát kdykoliv, a nikdo jí nechce udělat schválně,“ stojí si za svým názorem Dvořák. Zklamání stále cítí. „Byla to roční práce a kdy to zhatí jeden volič ze čtyř set tisíců, je zklamání obrovské,“ řekl.