Výběr táborů na Jihlavsku je opravdu pestrý. Od klasických táborů pořádaných domy dětí a mládeže až po méně tradiční, na kterých se děti naučí jezdit na koni nebo si budou moci prohlížet denní a noční oblohu. Kdo si však místo na svém vyvoleném táboře nezamluvil včas, bude už mít zřejmě smůlu. Většina z nich je již zcela zaplněná.

„V tuhle chvíli už žádná volná místa nemáme. Tábor byl plný už koncem února," potvrdil Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti, která každoročně ve druhé polovině července pořádá specificky zaměřený tábor na Hájence Černé lesy u Brtnice.

Tento tábor nese letos podtitul Akta K. Z názvu, který je dost podobný oblíbenému seriálu Akta X, se dá vytušit, že půjde o tajemno. „Děti budou vyšetřovat, bádat a rozplétat tajemno," potvrdil Podařil. Vedle toho se děti podívají také do profesionální hvězdárny a nebo na Vysoké učení technické. Podle Podařila se však vždy ještě nějaké místo před prázdninami uvolní, ale to obsadí náhradníci.

Plno už je také téměř na všech táborech Domu dětí a mládeže (DDM) v Jihlavě. Tedy aspoň na těch, které se konají na Hájence u Brtnice. „Místa nám zbývají pouze na táborech ve Smrčné nad Sázavou. Jde o dva běhy, jeden na přelomu června a července s názvem Urychlovač času a EL Smrchos, kde půjde o gangstery," poznamenala za organizátory Naďa Hubená z jihlavského DDM. Poměrně brzy se naopak zaplnily tábory, na kterých bude probíhat Čarodějnická akademie nebo Hájenkolympiáda. Plně obsazený je také tábor s názvem Hrdinové.

Podobně jsou na tom rovněž příměstské tábory, které v letních měsících hojně využívají především rodiče, kterým nemá kdo hlídat o prázdninách děti. Tam je volno pouze v termínu od 11. do 15. srpna, ostatní termíny jsou plné.

Kdo by však chtěl prožít prázdniny netradičně a vidět svět z koňského hřbetu, může se ještě stále přihlásit na koňský tábor do Řídelova na Jihlavsku. Ten se uskuteční ve dnech od 6. do 19. července. Děti si mohou vybrat, zda chtějí na táboře zůstat celých 14 dní, anebo jet jenom na jeden týden.

„Kapacitu máme 50 míst a zatím jsou místa na všech bězích. Kdo by chtěl, může se přihlásit, ale většinou tak od půlky května máme plno," hlásila organizátorka koňského tábora s názvem Hříbata Jana Jančová.

Na tomto táboře se děti mohou naučit jezdit na koni a seznámí se s tím, co to obnáší mít koně. „Děti jsou na táboře v každodenním kontaktu s koňmi, máme jich tu 10 a jsou tu ustájení. Tábor je vhodný i pro úplné začátečníky, alespoň se mohou děti přesvědčit, zda se koním chtějí potom věnovat blíže," poznamenala k výchovnému zaměření tábora Jančová.

Pokud by ještě rodiče rádi našli nějaký volný tábor, mohou se podívat na internetové stránky vysočinských táborů www.tabory-vysocina.cz.