Výkon českých hráčů ve čtvrtfinále ho příjemně překvapil. „Čtvrtfinále jsem nijak zvlášť neprožíval. Našim jsem moc nevěřil, protože naše bilance se Švédy na mistrovství světa je žalostná. A o to víc jsem byl příjemně překvapen naší výhrou, opravdu jsem čekal pravý opak," přiblížil Kodys.

Sobotní semifinále bude opět sledovat spolu s dalšími fanoušky v hospodě. „Atmosféra při čtvrtečním zápase byla vynikají, dnes to bude určitě podobné. Kdyby se na finále někde chystala velkoplošná projekce, jako když dříve na třešťském náměstí promítali zápasy Eura, tak bych to uvítal," dodal Kodys.
Fanoušky v dresech a s vlajkami, kteří budou český tým mohutně povzbuzovat, o víkendu očekávají i v jihlavské hospodě a baru Guesto. Lidé si tam začali rezervovat místa ihned po čtvrteční české radosti.

„O víkendu počítáme se zvýšenou návštěvností, lidé si tu objednávají místa od čtvrtka. Teď je tak polovina kapacity hospody plná. Pro mě jako majitelku je český úspěch přínosem, vypije se více piva, k tomu se sní nějaké ty masové speciality – žebírka a pečená kolena," přiblížila Renáta Zemanová.
A jak se na hokejový víkend majitelka hospody chystá? „Pivem jsme předzásobení dopředu, takže to nyní neobjednáváme. Určitě budeme muset posílit obsluhu hospody o dva lidi. Běžně přijde šedesátka lidí, nyní se ten počet zdvojnásobí, hospoda bude tedy úplně plná," řekla Zemanová s tím, že fandit chodí i ženy, ty tvoří asi jednu pětinu hostů.

Fanoušci si v Guestu užili i čtvrtfinálový zápas a předchozí úspěšné souboje se soupeři. „Atmosféra byla ve čtvrtek naprosto úžasná, zápasem žila celá restaurace, a když naši vstřelili branku, byla to taková radost, že málem spadla hospoda. Po zápase se zpívala hymna," popsal atmosféru číšník Jiří Zeman.
Ján Tinka z Jihlavy dnes bude také fandit, jenže našim soupeřům. „Jako Slovák samozřejmě budu držet palce Slovensku. Když ale Češi zrovna nehrají s námi, fandím Čechům. Postup Slovenska mezi nejlepší čtyři týmy světa beru jako velký úspěch,  snad se v těchto posledních zápasech vyrovnají svým soupeřům," uvedl Tinka.

Promítání hokeje chystají hospody a restaurace po celém Jihlavsku. Semifinálový zápas uvidí sportovní fanoušci i na fotbalovém stadionu FC Vysočina v Jihlavě po skončení fotbalového zápasu, a to v prostorách za tribunami. Hokejovou československou lahůdku tam může zhlédnout asi pět set lidí.

ZUZANA MUSILOVÁ