V zámeckém parku v Telči se na dva dny usídlí milovníci keltské kultury. Poslední dubnovou noc tam oslaví svátek Beltine neboli keltské čarodějnice. Organizátoři festivalu počítají s účastí asi 1 500 lidí. Keltská oslava jara a lásky se v Telči koná už potřetí a rozhodně ne naposled. „Jsme rodinným festivalem, nejde o žádnou masovou záležitost. Hodně lidí na festival jezdí každý rok, někteří už se mezi sebou znají a rádi se potkávají. Jezdí rodiny s malými dětmi, studenti, lidé ve středním věku i senioři. Nabízíme alternativu k dnešnímu uspěchanému světu, takové romantické zastavení," řekl zakladatel festivalu Beltine a předseda sdružení Bratrstvo Keltů Tomáš Křivánek.

A co 19. ročník festivalu Beltine návštěvníkům nabídne? Hlavní hudební hvězdou bude kapela Matching Ties. Vystoupí také skupiny Asonance, Benjaming´s clan, Dick o´Brass, Happy to meet a další. Zámecký park se promění v keltskou vesnici, kde nebude chybět třeba ukázka typických řemesel, výroba keramiky a dekorativních předmětů, výuka tanců a žonglování, ukázky souboje keltských bojovníků nebo vázání keltských uzlů. „Třešničkou na dortu bude určitě experimentální archeologie v podání lidí ze sdružení Keltoi, kteří budou předvádět tavení bronzu v pícce. Další zajímavostí bude dílna mistra kaligrafa, který zájemce naučí keltské písmo, takzvanou Irskou polounciálu," doplnil Křivánek.

S organizací 19. ročníku festivalu bude pomáhat i několik dospělých lidí s mentálním postižením ze sdružení Domov bez zámku. „Naši klienti se do příprav Beltine zapojují už podruhé. Jejich práce spočívá například v tom, že přichystají zázemí nebo pódium pro účinkující a podobně," zmínil Marek Klement ze sdružení Domov bez zámku.

Žádné komplikace v souvislosti s festivalem se neočekávají. „Když to tu bylo poprvé, trochu jsem měl obavy. Ale musím říct, že zbytečně. Organizátoři mají vše dobře zajištěné, nebyl problém ani s nepořádkem ani s hlukem. Akce je pro město přínosná," řekl kastelán telčského zámku Bohumil Norek. Beltine se do Telče vrátí zase za tři roky.

ZUZANA MUSILOVÁ