Knihy se ve vestibulu nástupiště objevily ve středu 23. května. V těchto dnech už zkracují čekání lidem na peróně nebo zpříjemňují cesty vlakem za prací i za zábavou. Projekt začal již v březnu, původně měly být knihy určeny pro obyvatele ústavů sociální péče provozovaných Krajem Vysočina.

„Na naší třídicí lince v Hruškových Dvorech jsme v březnu začali přijímat mimo režim odpadů starší, ale zachovalé knihy, romány i cestopisy,“ uvedl Radek Kourek, jednatel firmy ASMJ. Ta na projektu spolupracuje s odborem životního prostředí města Jihlavy. Dále Kourek vysvětlil, že shromažďování knih je předcházení vzniku odpadu a tak souvisí se zaměřením firmy ASMJ. Tím je svoz a zpracování odpadu.

Knihy mimo nádraží poslouží i v domovech pro seniory zřizovaných Krajem Vysočina, kde rozšíří nabídku knižních titulů. Nezůstanou navíc v jednom domovu, ale budou kolovat, čímž si najdou mnoho čtenářů.

Do projektu se zapojí také studenti jihlavského gymnázia, kteří chystají na čtvrtek 21. června sběrovou akci na knihy přímo před budovou školy.