Jeho slova potvrzuje situace s vyšším odborným vzděláním po celé Vysočině. Ve zkratce: zvoní mu hrana. „Zájem není rovněž o Informační technologie ve strojírenství na průmyslové škole ve Žďáře. Stejná situace panuje u ekonomického oboru v Třebíči nebo Agroturistiky v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Některým z nich končí akreditace a s řediteli jsme se dohodli, že o další žádat nebudou, jelikož obory nejsou od studentů poptávané,“ informoval vysočinský radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jan Břížďala.

Kraj proto vyšší odborné vzdělávání přestává podporovat. „Příspěvky, které školám na daný obor zasíláme, poputují do úspor. Bude za ně pak možné nakoupit například nové vybavení. Nicméně musím zdůraznit, že se nejedná o plošné opatření,“ upozornil radní.

Průtrž mračen a kroupy v Havlíčkově Brodě
Brodsko i Vysočinu zkropil liják s kroupami, hasiči čerpali vodu ze sklepů

Narážel tak na skutečnost, že například obory v oblasti sociální práce nebo zdravotnictví jsou stále vyhledávané. V případě zdravotních sester je zároveň titul diplomované sestry nutný k výkonu profese. Těmto vyšším odborným školám tak krajská podpora zůstane.

Veterinární technik

I přes špatnou situaci s množstvím žáků se na Vysočině otevře obor nový a výsostně žádaný. Na Vyšší odborné škola a Střední škole veterinární, zemědělské a zdravotnické v Třebíči totiž zažádali o akreditaci oboru s názvem Veterinární technik.

Kateřina Vodičková na Světových hasičských hrách v Portugalsku.
Hasička z Rokytnice zazářila v Portugalsku: pomohla práce v lese i tahání letáků

Tamní vedení školy tak zareagovalo na enormní zájem o středoškolské veterinární vzdělání, kde počet uchazečů značně převyšuje množství přijatých. Vyšších odborných škol s veterinárním zaměřením se v České republice zároveň nachází hrstka. „Z důvodu nezájmu musíme uzavřít náš ekonomický obor. Studenti o něj nestojí už tři roky. Ale zažádali jsme o akreditaci nového oboru Veterinární technik. Pokud ji získáme, otevřeme jej v září příštího roku,“ vysvětlila ředitelka školy Lenka Francová.