Podle starosty města Vladislava Hynka jde všechno podle plánu. Rodiče tedy budou moci vzít své děti na koupaliště za odměnu ihned po vysvědčení. Otvírat se totiž má ve čtvrtek 30. června.

„V současné době už je zřetelná hlubší část biotopu, která je pokrytá izolační folií. Mělčí část pro neplavce je zpevněna a izolační fólie se bude pokládat v nejbližších dnech, podle toho, jak dovolí počasí," uvedl ve středu odpoledne přímo 
na staveništi starosta Hynk.

Poblíž koupací části biotopu je patrná hrubá stavba zázemí se záchody a občerstvením. „Budou zde samostatné záchody pro ženy, muže i invalidy. Vedle tohoto zázemí dělníci montují prvky samotné čisticí zóny," doplnil starosta.

Biotop se od klasického bazénu liší tím, že se do vody nebudou přidávat chemikálie. Čištěna bude protékáním přes rostliny 
a písek, což sníží provozní náklady. Oproti původnímu plánu se v Třešti rozhodli, že koupališti vybudují vlastní zdroj vody.

„Vytvořili jsme vodní vrt, aby biotop nebyl napájen pouze vodou z vodovodního řadu. Momentálně se stanovuje kvalita vrtu a jeho vydatnost. Výsledky bych měl mít k dispozici nejpozději začátkem příštího týdne," vyjádřil se Hynk.

Pokud voda z vrtu nebude stačit, pomůže klasicky vodovodní řad s pitnou vodou. „Máme dostatek pitné vody. Biotop tedy případně naplníme z vytvořené rezervy. Vrt jsme udělali hlavně kvůli létu, loni jsme totiž nabádali lidi, aby vodou šetřili, proto by bylo nelogické, kdybychom touto vodou plnili biotop," připojil další důvod k vybudování nového vrtu Hynk. Vrt přišel město na 150 tisíc korun.

Vodní plocha na novém třešťském koupališti zabere 1 850 metrů čtverečních. Voda v biotopu se kompletně vyměňuje jednou za čtyři roky. „Denně se počítá 
s dopouštěním 15 kubických metrů vody. Zahrnuje to přirozený odpar a také to, co si lidé odnesou na sobě," vypočítal starosta.

Třešťské zastupitelstvo se na svém pondělním jednání dohodlo ještě na tom, že areál dovybaví velkou skluzavkou. Ta by měla mít osm až devět metrů a měla by být vysoká až dva a půl metru. „V původním plánu byla malá dětská skluzavka a vodní hřib. Rozhodli jsme se ještě pro jednu skluzavku, která areál zatraktivní," dodal Hynk.

Kolik bude stát vstupné, však ještě není v tuto chvíli zřejmé. Cenotvorbu bude projednávat květnová rada města. Do areálu se už 
v tuto chvíli ale hledají plavčíci, pokladní, uklízečky 
i stálý správce.„Správce chceme na hlavní pracovní poměr, zbylý personál brigádně," doplnil starosta.

Hlavní sezona bude od června do srpna s tím, že bude záležet na počasí. Dále se mohou městu hlásit zájemci na provozování občerstvení.

Náklady na vybudování biotopu se vyšplhaly na 
22 milionů korun s DPH. 
O vratku DPH ale město bude žádat. Akci hradí pouze z vlastního rozpočtu.