Do jihlavské občanské poradny přišla před časem pětašedesátiletá žena, která se pokusila o sebevraždu. Důvodem byla účast na předváděcí prodejní akci, kde si koupila hrnce za pětačtyřicet tisíc korun, a neměla na ně. „Lidé k nám často přichází s tím, že se zadlužili. Na předváděcí akci vyplnili úvěrovou smlouvu a najednou zjistili, že jim chodí složenky a budou muset zboží platit řadu let," přiblížil častý problém seniorů, se kterým se setkává, Karel Křivánek z jihlavské občanské poradny.

Podle jeho zkušeností senioři dost často kvůli hrncům, dekám a dalším věcem, které stejně nepotřebují, utratí veškeré své úspory. „Oni si třeba šetří na pohřeb, ale nakonec ty peníze utratí na akcích pod nátlakem prodejců," doplnil Křivánek.

Občanská poradna proto ve spolupráci s lidovci v pátek dopoledne uspořádala promítání nového filmu Šmejdi, který má být varováním pro starší lidi před pochybnými, a často i dost vulgárními praktikami prodejců na předváděcích akcích.

Po promítání měla proběhnout beseda se spoluautorkou projektu Sylvou Dymákovou, ale ta se nakonec omluvila. I bez ní se ovšem mezi seniory po skončení pořadu rozpoutala živá debata. Někteří dokonce podepsali i petici, která na základě filmu vznikla a která žádá lepší zákonná ošetření praktik obchodníků. „Byl jsem na takové akci jednou a dovezl jsem si deky za šestnáct tisíc. Hučeli do mě hrozně dlouho, takže jsem nakonec podlehl. Děti mi potom doma vynadaly, takže jsem na podobnou akci už nikdy nejel," svěřil se v pátek před kinem Dukla pan Josef, který nechtěl zveřejnit celé své jméno.

Nepříjemné zkušenosti s prodejci má také Pavla Radová, předsedkyně krajské rady seniorů. Ta se ovšem k nákupům nikdy zlákat nedala. Na žádné akci, kterou si lidé vyhlédnou na letácích za několik desítek korun a jedou na ni hromadně autobusem, totiž nebyla. „Mám pár zkušeností, kdy jsem se nechala zlákat. Jednou mě v Praze na nádraží odchytli prodejci masážních polštářků. Sotva jsem si je šla vyzkoušet, už u mě stál prodejce a chtěl, abych mu podepsala smlouvu," připojila svou zkušenost Radová. Když prý prodejci řekla, že nic nechce a žádné osobní údaje mu neposkytne, tak ji vyprovodil dost vulgárním způsobem.

Podobným způsobem ji odbyla také dealerka biolamp. „Měla to být zdravotní přednáška, a nakonec to byla prodejní akce. Když jsem řekla, že biolampu nepotřebuji, prodejkyně mě vyprovodila se slovy, že mám špatné nohy a jednou mi je stejně uříznou," doplnila Radová.

Občanská poradna má proto pro seniory radu, jak se prodejcům vyvarovat. Na akce nejezdit a nenechat se nalákat na šišky salámů zdarma.