Loni věnovali svou energii, nápady a čas do zajímavých kulturních nebo jiných aktivit, které přispěly k rozvoji Vysočiny. Za jejich píli je v letošním roce může opět podpořit veřejnost svými hlasy. Anketa Počin roku je právě v plném proudu.

Kraj soutěž tradičně rozdělil na dvě dílčí ankety. V první z nich, ve Zlaté jeřabině, se bude o přízeň veřejnosti ucházet pojedenácté šedesát kulturních aktivit a pečovatelů o kulturní dědictví. Druhá anketa je známá jako Skutek roku a letos běží už pošesté.

A v čem vidí kraj smysl odměňování nezvyklých počinů? „V našem kraji je spousta lidí, kteří dobrovolně a ochotně věnují svůj volný čas ve prospěch druhých a jsou významným prvkem kulturní společnosti a posilují její sociální soudržnost," uvedl Martin Hyský (ČSSD), radní Kraje Vysočina.

Do kategorie Kulturní aktivita ankety Zlatá jeřabina je nominováno i mnoho projektů z Jihlavska. Lidé můžou své hlasy rozdělit mezi činnosti, které jsou tradiční, ale i počiny, které jsou úplnými nováčky.

Například Telč do krajského klání vyslala Živý betlém, který mají od roku 2004 pod taktovkou folklorní soubory Podjavořičan a Kvítek. Dalším z telčských projektů jsou Prázdniny v Telči. Z Jihlavy je mezi nominovanými divadelní festival JID 20-14 a Muzeum na dlažbě. Polenský hudební festival Summer call's je zase zástupcem mladé krve.

To, že lidé na Jihlavsku mají pestré zájmy, potvrzuje také dvacet nominovaných na Skutek roku. Pavlína Šťastná je jednou z finalistek, která vloni v dubnu zorganizovala Závody kočárků ve sportovní chůzi. Milovníci offroadu zase můžou podpořit aktivity nadšence Tomáše Kratochvíla. Nezahálí ani etoped Zdeněk Martínek. Ten se věnuje péči o znevýhodněné děti.

V minulém roce zaujaly také aktivity z Jihlavska. Kategorii Péče o kulturní dědictví vyhrálo Restaurování varhan v kostele svatého Bartoloměje v Lukách nad Jihlavou. Veřejnost také odměnila snahu Tomáše Marka z Jihlavy za vedení Školy skateboardingu.

MICHAELA ČERNÁ