V psaní adresovaném hejtmanovi i všem dalším členům bezpečnostní rady připomíná, že bezdomovci vypadávají z ochrany před epidemií koronaviru. „Lidi bez domova považujeme za jednu z nejohroženějších skupin, která nemá přístup k hygieně, zdravotní péči ani k důležitým informacím,“ upozornila zastupitelka s tím, že jen v Jihlavě dle odhadů žije osmdesát bezdomovců. „Desítky dalších jsou i v jiným městech,“ doplnila.

Ilustrační snímek. Peníze
Kraj Vysočina zpětinásobil peníze a boj s koronavirem

Nováková je sama členkou kolektivu, který těmto lidem vaří a vydává teplé jídlo, v čemž pokračuje i v současné situaci. Upozornila, že protože bezdomovci nemohou zůstat doma v karanténě, mohou přispět k nekontrolovanému šíření viru mez lidmi. „Terénní sociální nebo zdravotní služby pro lidi bez domova ve většině měst neexistují, azylové domy a noclehárny, jejichž kapacita je už teď nedostačující, poskytují služby pouze svým klientům,“ řekla Nováková.

Členka jihlavských pirátů požádala proto o konkrétní opatření. Je to posílení či zavedení terénních služeb, které budou lidi bez domova informovat a sledovat jejich zdravotní stav. Chce také zavedení možnosti karanténních opatření pro tyto osoby, podporu prodloužení provozu zimní noclehárny v Jihlavě a zavedení distribuce potravinových a hygienických balíčků bezdomovcům. „Pokud budou při zavádění těchto opatření potřeba dobrovolníci, nabízím pomocnou ruku,“ přislíbila Nováková.

Ilustrační foto.
Tři ze čtyř záchranných týmů zůstávají v karanténě. Kvůli nezodpovědným lidem