„Podmínky jsou nastavené tak, aby neznevýhodňovaly současné dopravce. Každý kraj to má nastavené jinak. Někde je to přísnější, jinde benevolentnější. Bližší informace dát nemohu, protože se jedná o správní řízení. Dopravce si může komentovat, co chce,“ informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Dopravní společnost rozšíří spoje mezi Třebíčí a Prahou
Rozšíří spoje mezi Třebíčí a Prahou: Moderní autobusy pojedou až pětkrát denně

Soukromý dopravce United Buses není s novými podmínkami spokojený. Podle něj omezení vyžene cestující z veřejné dopravy. Licence mu končí v polovině března. „Na některých tratích by nás hodinový odstup kompletně vyřadilo z trhu, omezí to veřejnost. Zároveň by kvůli tomu vzniklo nerovné konkurenční prostředí,“ komentoval majitel Karel Bílý.

United Buses přes Vysočinu provozuje autobusové linky:
Telč – Třebíč: většina spojů v pracovních dnech, jeden o víkendu
Třebíč – Jihlava: většina spojů v pracovních dnech, některé o víkendu
Humpolec – Pelhřimov: většina spojů v pracovních dnech mimo přepravní špičku ve třicetiminutovém taktu
Pelhřimov – Kamenice nad Lipou: většina spojů v pracovních dnech
Jihlava – Kamenice nad Lipou: v neděli
Telč – Studená: v pracovních dnech
Dačice – Telč; v pracovních dne

Bez udělení licence nemůže dopravce vyjet. Společnost United Buses má v plánu se proti podmínkám odvolat. Kvůli tomu se proces udělení licence prodlouží. „Pokud nenajdeme řešení, museli bychom autobusy 16. března zastavit. Bez spojení bychom obsluhované oblasti nenechali. Pro cestující to bude asi trochu náročnější, ale provizorní řešení zachování spojení máme,“ dodal Bílý.

Policejní kontrola kamionů na Vysočině, ilustrační foto
Kontroly kladařů na Vysočině nekončí, sankce jsou od letoška přísnější

S přístupem dopravce není spokojený vedoucí krajského oddělení dopravy Pavel Hamáček. „Správní řízení je neveřejné a nemohu ho komentovat. Jednání dopravce a jeho snahu o medializaci považuji za nátlak na správní orgán v podobě vyhrožování. Je to nekalé jednání,“ řekl.