Jejich vážení by mělo začít hned, jak to bude technicky možné, řekla náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová (ANO).

„Destrukce silnic je obrovská. Je potřeba se podívat v průmyslové zóně, stejně jako na silnici 602. Všude, kudy kamiony jezdí, je to špatné," uvedla Mayerová. Město podle ní uvažovalo i o pořízení vlastních vah. Teď se domlouvá s policií o využití mobilních vah, které pro ni loni nakoupil kraj. „Policie je ochotná začít, akorát si máme vytipovat místa na vážení," podotkla Mayerová.

Stavbaři opravují dálniční úsek mezi Jihlavou na 112. kilometru a Velkým Beranovem na 119. kilometru. Od minulého týdne je neprůjezdná i krajská silnice II. třídy na Polnou kvůli přestavbě dálničního nadjezdu u Měšína.

Jihlava se rovněž začíná připravovat na úsekové měření rychlosti, jehož zavedení na D1 na Jihlavsku již dříve avizovalo Ředitelství silnic a dálnic. Mayerová uvedla, že město s tímto měřením počítá od léta, ale ještě čeká na informaci Ministerstva dopravy, že má toto měřicí zařízení k dispozici.

Jihlavskému odboru dopravy se pak agenda rozroste o desetitisíce přestupků, a proto bude potřebovat několik úředníků navíc. Výběrová řízení se město chystá vyhlašovat v nejbližší době. Peníze vybrané z pokut radnici zůstanou.