Vysočina bude 16. listopadu hostit vůbec první národní kolo této soutěže mimo Francii. Šéfkuchař Philippe Mille s dvěma michelinskými hvězdami s nabídkou organizovat české kolo soutěže sám oslovil kraj. Také se chce soutěže osobně zúčastnit.

Trophée Mille se uskuteční před zraky veřejnosti v nákupním centru Citypark, vařit z regionálních potravin přitom bude osm dvoučlenných týmů složených z žáků gastronomických středních škol z celé republiky. „Vítěz této soutěže bude pozván na mezinárodní kolo Trophée Mille v roce 2020. Dále budou uděleny zvláštní ceny poroty za nejlepší slaný pokrm, sladký pokrm a týmovou spolupráci,“ prozradila mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová.

Hejtmanství věří, že se do finále na základě anonymního výběru probojují i zástupci Vysočiny. „Zájem ze strany našich škol je velký,“ potvrdil hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Na své si přijde i veřejnost, soutěž bude totiž doprovázet tematický program s názvem Gurmet den s Krajem Vysočina. Ten by mohl dále zvýšit zájem žáků a veřejnosti o gastronomii, jenž je už nyní díky spolupráci s regionem Grand Est a Philippem Millem výrazný.

Smlouva je na tři roky, neuvažuje se však, že by se stěhovala z krajského města Vysočiny. „Aby měla soutěž nějaký dopad, bude vždy v Jihlavě,“ odhadl Běhounek. Není jisté, jestli zůstane v Cityparku, důležité však je, aby se mohla zúčastnit široká veřejnost. „Na fotbalovém stadionu to pravděpodobně pořádat nebudeme,“ řekl v nadsázce hejtman.