„Staré prostory, hlavně kuchyně, se stávaly nevyhovujícími a bylo jasné, že je potřeba kompletní oprava,“ řekl náměstek nemocnice Alexander Filip. Rekonstrukce byla dle jeho slov náročná, ale zároveň výjimečná v tom, že i přes hluk sbíječek museli kuchaři připravit každý den jídlo pro zhruba 500 pacientů a 700 zaměstnanců.

Kuchyně se ve svém novém kabátu může pyšnit tím, že i v případě blackoutu nezůstanou pacienti hlady. „Provoz kuchyně je kompletně zálohovaný včetně chladicích a mrazicích boxů cestou náhradního zdroje. Moderní varná technologie u nás přeskočila století,“ dodává Filip.

Ilustrační foto.
Na Vysočinu udeří o víkendu zima: může napadnout až 15 centimetrů sněhu

Opravy začaly před třemi lety. Měly trvat dva roky, o rok se ale protáhly. Celková cena přesáhla čtvrt miliardy korun. Z pohledu investora Kraje Vysočina šlo o dosud logisticky nejnáročnější opravu v areálu krajské nemocnice.

„Práce byly rozděleny do osmi etap. Dnes nemocnice disponuje jídelnou, kde se najednou usadí až tři stovky strávníků. Dá se říci, že v objektu nezůstal kámen na kameni,“ zdůraznil radní Kraje Vysočina Karel Janoušek.