Autoři bludiště připravili pro návštěvníky dvě herní varianty. První hra je určená především malým dětem, které mají za úkol nalézt v bludišti celkem osm herních tabulí s obrázkem zvířat, doplnit do herní kartičky jejich názvy a vyluštit tak tajenku. „Za správně vyluštěnou tajenku získají děti malou placku s obrázkem Kukuřičáka, když navštíví pět bludišť, získají placku velkou,“ objasnila Michaela Vaňková, která v jihlavském bludišti pracuje od července.

Ke druhé hře je zapotřebí chytrý telefon s operačním systémem Android. Z webových stránek si návštěvníci stáhnou mobilní aplikaci, se kterou mohou soutěžit. „Cílem hry je najít co nejrychleji v bludišti všech osm herních tabulí a pomocí aplikace načíst QR kód umístěný na každé z nich. Až poté může soutěžící začít hledat cestu do cíle,“ popsala princip hry Vaňková. „Pokud některou z herních tabulí soutěžící neobjeví, stále má šanci dostat se mezi nejlepší, ve výsledcích mu ale bude připočítána penalizace podobně jako v biatlonu.“ Výsledek je poté uložen na web Kukuřičáků a návštěvník tak má možnost soupeřit s lidmi z celé republiky. Nejrychlejší jihlavský čas je prozatím 10 minut, průměrný čas v první desítce jihlavských soutěžících se však pohybuje kolem půl hodiny.

Kováři v Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou.
Autíčka, mravenci i hlinikárium. Turisty lákají i netradiční cíle

Bludiště u jihlavské části Heroltice navštěvují desítky lidí denně, návštěvnost je odvozena hlavně od počasí, za špatného počasí zůstává bludiště zavřeno. „Je vidět, že se bludiště začíná pomalu dostávat do povědomí jihlavských obyvatel, návštěvníků od začátku července přibylo. Myslím si, že k nám začne jezdit více návštěvníků, protože se o nás lidé dozvídají přes své známé,“ dodala k návštěvnosti Vaňková.

„Naším cílem bylo dostat děti od počítačů,“ vysvětlil Radek Skácel ze společnosti provozující prvním rokem 25 originálních kukuřičných bludišť po celé České republice. „Inspirovali jsme se ve Spojených státech, tam jsou bludiště velice oblíbená. Podnětem k vytvoření bludišť bylo zadání mateřské školy v Poličce, kde chtěli udělat originální prvek na zahradu. Jihlavské bludiště navštíví denně desítky návštěvníků, jsou ale i bludiště, kam chodí denně stovky návštěvníků, například o víkendu přišly do Hradce Králové bloudit čtyři stovky lidí,“ uzavřel Skácel. Bludiště je možné navštívit až do konce září.



PETR VYBÍRAL